Камерата на смартфона става интелигентна, ще разбира контекста на посоченото от потребителя и ще може да изкарва възможно най-полезната за него информация. Това става благодарение на новото приложение Google Lens, което ще бъде вградено в стандартния софтуер за управление на камерата Google Photos и в гласовия асистент на интернет гиганта Google. Компанията демонстрира възможностите на новия софтуер по време на своята годишна конференция I/O 2018.

Контекст в реално време

Google Lens ще може да сканира текст или обекти и да дава контекст за тях през интернет търсачката. Така например можете да посочите ястие от меню и да видите какво представлява, дори и да е изписано на френски.

Чрез него също така можете да извадите текст от книга и да го дигитализирате в смартфона – било то да копирате, преведете или др. Други функции, които ще разполага, са разпознаване на обекти, Match Style и др. Последното позволява на Google Lens не само да предположи, че снимате еластични дамски дънки, но и да извади онлайн резултати за сходни артикули, които съвпадат със стила им. Може би най-крайният пример, който компанията показа с Google Lens, беше с посочване на снимка или плакат на известен музикален изпълните и приложението директно пуска избрана песен от него. Всичко това става в реално време и подобно на всички нововъведения, които интернет гигантът показа, зад тази технология отново се крие изкуствен интелект (AI).

Повече няма да се губя!

Какво ще стане, ако комбинираме Google Lens с картите на интернет гиганта? Перфектният инструмент, с който няма шанс да се изгубите! Освен ако не паднете в някоя шахта, заради погледа, вперен в смартфона ви. Google добавя към своята навигационна услуга възможността да се ориентирате в реално време чрез добавена реалност (AR) към Google Streetview и така да намерите правилния път. Сега си представете, че Google реши да възобнови проекта си за умни очила. Ще реши доста главоболия, особено на ентусиазираните пътешественици.