Живеем във времена, в които изкуството се цени високо, а мнението на масовата публика често става обект на иронични дискусии. Когато говорим за италиански музеи, можем да сме почти сигурни, че популярността им сред туристите ще е гарантирана - изглежда, че няма никакво значение какво точно е изложено и в каква поредност. Всъщност това не е точно така: ENEA - Италианската национална агенция за технология и научноизследователска и развойна дейност, разработи система, която да следи колко точно време отделят посетителите на всяко едно от произведенията. Освен това ShareArt проследява дали се приближавате към обектите, дали спазвате необходимата дистанция и дали носите задължителната маска. Учените смятат, че ако тези рестрикции отпаднат, без да нарушават личното пространство, ще могат да събират данни дори за когнитивните реакции. Благодарение на технологията изследователите вече получават изненадващи прозрения за начина, по който възприемаме и взаимодействаме с изкуството. Оказва се, че средното време за наблюдение варира между 4 и 5 секунди, като само най-мащабните и известни произведения на изкуството биват удостоени с по 15 секунди от нашето внимание.

Системата може да помогне на кураторите при подреждането и осветяването на картини и скулптури, както и на кои точно да акцентират при представянето на изложбите. От друга страна това би могло и да стимулира посетителите все пак да отделят малко повече време на самите шедьоври, а не да ги подминават безразлично, бързайки към следващото забавление.  
Технологиите и изкуственият интелект се намесват в изкуството доста успешно, като се опитват да са негово допълнение, а не водеща сила. Дали някой ден ще станем свидетели на еволюция като например NFT експозиция?  

Снимки: ENEA/Unsplash

Виж още: Изкуствен интелект вече довършва произведения на изкуството