Наскоро Канада забрани правителството мобилни устройства да използват на китайското приложение за съобщения WeChat и руската антивирусна програма Kaspersky поради рискове за неприкосновеността на личния живот и сигурността, но заяви, че правителствената информация не е била компрометирана.

Забраната беше обявена след оценка на главния информационен директор на Канада, според която WeChat, собственост на Tencent, и приложенията, създадени от базираната в Москва компания Kaspersky, "представляват неприемливо ниво на риск за неприкосновеността на личния живот и сигурността", се казва в изявление на Министерството на финансите на Канада, което контролира държавната администрация.

Китайското външно министерство заяви, че канадското правителство е издало забрана за китайските предприятия без реални доказателства, под предлог за поддържане на сигурността на данните, което е типично обобщение на понятието за национална сигурност.

То посочи, че със забраната се злоупотребява с националната власт и необосновано се потиска поведението на предприятията в конкретни държави.

"Надяваме се, че канадската страна ще отхвърли идеологическите предразсъдъци, ще се придържа към принципите на пазарната икономика и ще осигури честна, справедлива и недискриминационна бизнес среда за китайските предприятия", заяви говорителят Уан Уенбин на редовен брифинг във вторник.

От Kaspersky заявиха, че са изненадани и разочаровани и че решението е било взето без предупреждение и без възможност фирмата да отговори на опасенията на правителството.

"Тъй като не бяха представени никакви доказателства или надлежен процес, които по друг начин да обосноват тези действия, те са крайно необосновани и са по-скоро отговор на геополитическия климат, отколкото цялостна оценка на интегритета на продуктите и услугите на Kaspersky", се казва в изявлението на компанията.

Министерството на финансите заяви, че не разполага с доказателства, че правителствена информация е била компрометирана, но методите за събиране на информация от приложенията осигуряват значителен достъп до съдържанието на устройството и рисковете от използването им са "ясни".

"Решението за премахване и блокиране на приложенията на WeChat и Kaspersky беше взето, за да се гарантира, че мрежите и данните на правителството на Канада остават сигурни и защитени, и е в съответствие с подхода на нашите международни партньори", се казва в изявлението.

Приложенията ще бъдат премахнати от мобилните устройства, издадени от правителството, тази седмица, а за потребителите ще бъде блокирано изтеглянето им в бъдеще.

Снимка: Unsplash

Виж още: Гълфстрийм отслабва и последиците ще бъдат усетени по цял свят