Ново проучване потвърждава, че Гълфстрийм почти сигурно отслабва.

Течението от топла вода през пролива Флорида се е забавило с 4% през последните четири десетилетия, което има сериозни последици за световния климат. Океанското течение започва близо до Флорида и прокарва пояс от топла вода покрай източното крайбрежие на САЩ и Канада, преди да пресече Атлантическия океан и да стигне до Европа. Пренасяната от него топлина е от съществено значение за поддържането на умерен климат и регулирането на морското равнище.

Но това течение се забавя, пишат изследователите в проучване, публикувано на 25 септември в списание Geophysical Research Letters.

"Това е най-силното и категорично доказателство, с което разполагаме, за отслабването на това значимо за климата океанско течение", казва в изявление водещият автор Кристофър Пикуч, физичен океанограф от Океанографския институт в Уудс Хоул, Масачузетс.

Гълфстрийм е само малка част от термохалинната циркулация - глобален конвейер от океански течения, които пренасят кислород, хранителни вещества, въглерод и топлина по цялата планета, като същевременно помагат за контролиране на морското равнище и активността на ураганите.

Започвайки от Карибския басейн, преди да се влее в Атлантическия океан през пролива Флорида, Гълфстрийм пренася по-топлите южни води (които са по-солени и по-плътни) на север, за да се охладят и потопят в Северния Атлантически океан. След като падне дълбоко под океана и освободи топлината си в атмосферата, водата бавно се спуска на юг, където отново се нагрява и цикълът се повтаря.

Този процес е от жизненоважно значение за поддържането на температурата и морското равнище по източното крайбрежие на САЩ, чиито води се поддържат с до 1.5 метра по-ниски от водите, разположени по-далеч от брега, благодарение на движението на течението.

Според учените със затоплянето на климата на Земята в океаните се излива огромен приток на студена и прясна вода от топящите се ледени покривки, което може да доведе до забавяне на течението Гълфстрийм или дори до неговото пълно разрушаване. Но поради мащаба и сложността на системата това е трудно да се докаже.

За да намерят категорични доказателства, че течението се забавя, учените анализират данни от 40 години от три отделни източника - подводни кабели, сателитна алтиметрия и наблюдения на място, - за да наблюдават движенията на течението около пролива край Флорида.

Статистическият им анализ показа, че течението се е забавило с 4%, като вероятността измерването да е случайно, причинено от случайни колебания, е само 1%.

На пръв поглед изместването с 4% може да изглежда като незначителна промяна, но "притеснението е, че това е само бавното начало", казва Хелън Черски, океанограф от Университетския колеж в Лондон (UCL), която не е участвала в изследването, пред Live Science.

"Това е като първите дни на COVID. Хората си казват "О, има само 60 случая. Това не ни интересува", добавя тя. "Има само 60 случая, да, но вчера имаше 30, а предния ден - 15. Ако мислите само за седмица напред, имаме проблем".

За да намерят окончателно доказателство, че климатичните промени са виновни за това, учените ще трябва да разграничат разликите между естествената променливост на океанските системи и влиянието, оказано от глобалното затопляне - сложна задача, като се има предвид сравнително краткото време, през което хората директно измерват подробно океанските потоци.

Снимки: Unsplash/NASA

Виж още: Учените предлагат закон за еволюцията на всичко във Вселената