Фотографът и дизайнер на приложението Halide Camera за iOS Себастиан де Вит публикува в Medium обширна статия за камерата на новия iPhone Xs. В нея той изяснява почти всички въпроси покрай нашумелия напоследък казус, в който кожата на потребителя изглежда неестествено гладка в селфитата.

Според публикацията на Де Вит нежеланият ефект се дължи на две неща: подобрена, но и по-агресивна редукция на шума в снимките и нов алгоритъм за сливане на експозициите, който намалява остротата на изображението чрез премахване на най-острите контрасти между светлите и тъмните региони на композицията - например там, където светлината попада върху кожата.

Ефектът е особено видим при снимки с предната камера, тъй като нейният сензор е по-малък от основния и поема по-малко светлина, което означава повишено ниво на шума и по-силно филтриране - респективно "изглаждане" на изображението.

Що се отнася до основната камера, Apple е повишила филтрирането на шума заради по-бързата скорост на затвора и по-високото ISO спрямо камерата на iPhone X. Това е направено с цел подобрен Smart HDR. Недостатъкът е, че снимките в RAW формат страдат от повишен шум заради завишеното ISO. Де Вит съветва снимащите в RAW ръчно да намалят експозицията, независимо кое приложение за камерата ползват.

Докато за Apple не се знае дали ще предприемат нещо по случая, разработчиците на Halide добавиха специално създадената функция Smart RAW във версия 1.10. Според Де Вит тя се възползва оптимално от новия камера сензор на iPhone Xs, като снима по съвсем различна пътека от софтуера на Apple и така, твърди Де Вит, постига RAW снимки с по-добро качество от това на iPhone X.

Нашият съвет към сериозните iPhone фотографи е да обърнат внимание на Halide и сами за себе си да преценят дали разработката на Де Вит и компания превъзхожда алгоритмите на Apple към настоящия момент.

Цялата публикация на английски можете да прочетете тук. Halide Camera е в App Store.

Тагове: