Покрай наболялата тема за цените на новите iPhone-и, аналитичният отдел на компанията Picodi.com реши да проучи цените на iPhone Xs в 45 страни (вкл. България) и с помощта на малко висша математика да изчисли колко работни дни ще са необходими на средностатистическите граждани на тези държави, за да спестят достатъчно пари да си го купят кеш.

Изхождайки от средната работна заплата в страната (чисто 873 лв. по актуални данни на НСИ) и цената на iPhone Xs с 64 GB памет (2329 лв.), българите трябва да работят 56 дни - повече от всички други страни в ЕС - за да си го купят. Дерзайте! В други страни от Източна Европа като Румъния, Унгария, Полша, Чехия и Словакия са необходими от 32 до 41 дни работа, за да си купите устройството от официалните магазини на Apple.

Иначе нужната сума за iPhone се събира най-бързо в Швейцария – само за 5 дни. Най-зле стоят нещата във Филипините, където заплатите са толкова ниски, че за новия айфон човек трябва да работи 156 дни и да няма други разходи. Както се изразяват анализаторите, това е абсолютен антирекорд!

Пълната инфографика можете да видите на сайта на Picodi.com

Специални благодарности за интересния материал!

 

 

Тагове: