Китай е готов да се бори с ограниченията на САЩ по отношение на напредналите технологии с чипове, произвеждани в страната, а широко обсъжданата линия процесори Loongson получава допълнително потвърждение за предполагаемите си възможности в сравнение с традиционните микрочипове x86.

Няколко месеца след представянето на процесора 3A6000, Loongson вече се радва на нови рецензии, които привидно потвърждават качествата и нивата на производителност на процесора. Китайският сайт MyDrivers изпробва процесора Loongson 3A6000, като потвърди, че чипът може да постигне "сравнима" производителност с тригодишен процесор Intel Core.

MyDrivers тества модела 3A6000 в синтетични бенчмаркове и установи, че чипът осигурява 60% повече производителност при едноядрени задачи и впечатляващо 2-кратно повишаване на производителността при многоядрени задачи в сравнение с 3A5000. Loongson 3A6000 е четириядрен процесор и изглежда е по-ефективен от предишното поколение, с истинска поддръжка на многонишковост.

Loongson 3A6000 е базиран на новата архитектура LoongArch, слабо документирана ISA, произлизаща най-вече от RISC-базираната архитектура MIPS. MIPS е разработена в САЩ, където вече е оттеглена в полза на RISC-V. Въпреки това Loongson продължи да подобрява архитектурата, след като през 2011 г. получи официални лицензи за ISA MIPS32 и MIPS64. Предполага се, че дизайнът на LoongArch включва елементи както от MIPS, така и от RISC-V.

През август Loongson заяви, че новоразработеният от нея чип е в състояние да постигне нива на производителност, сравними с 10-ото поколение Core процесори на Intel, пуснати на пазара през 2020 г. Тестовете, проведени от MyDrivers, изглежда потвърждават официалните изявления на компанията, тъй като чипът 3A6000 е само с 5% по-бавен от i3-10100F и с между 10% и 15% по-бавен от Ryzen 3 3100 при еднонишкови и многонишкови натоварвания.

MyDrivers проведе и допълнителни сравнителни тестове. В UnixBench 3A6000 беше с 2% по-бавен от i3-10100F и с 8% по-бавен от Ryzen 3 3100 в едноядрени тестове, докато в многоядрени натоварвания беше с 8% и 11% по-бавен. Ако тези резултати се окажат точни, това потвърждава, че технологията на процесорите Loongson наистина се развива и подобрява много по-бързо от очакваното.

Въпреки че четириядреният чип Loongson 3A6000 все още не може да надмине по производителност процесорите Comet Lake и Zen 3, Loongson изглежда е на правилния път за успех. Това е особено вярно, ако инженерите от Пекин успеят да постигнат значително по-високи тактови честоти от архитектурата LoongArch, тъй като понастоящем чипът 3A6000 работи на максимум 2.5 GHz.

Снимка: Unsplash

Виж още: Канада забрани китайската WeChat и руската Kaspersky на устройства на държавни служители