Някои смартфони изглежда са имунизирани срещу вълната от инфлация, обхващаща икономиката, и това си проличава по намаляващото количество изгодни сделки за нови устройства.  
Както е известно, много компании предлагат да „обменят“ старото ви мобилно устройство, ако закупите от тях по-нов модел, но явно от Apple са изпреварили всички с математиката. Миналата седмица, както беше отбелязано от MacRumors, публикуваните оценки на Apple за замяна спаднаха със 70 до 5 долара в зависимост от възрастта и характеристиките на въпросния iPhone. 
iPhone 11 получи най-голямото относително намаление, 23% спад в стойността при размяна от 300 на 230 долара. Това е неприятно за голяма част от потребителите, но не може да се нарече изненада. „Всички тези устройства са по-стари, отколкото бяха преди година, така че има смисъл от тази гледна точка“, отбелязва Джефри Мур, директор на Wave7 Research. 


Но трябва да припомним, че смартфоните не остаряват равномерно, дори като вземем предвид историята на Apple за поддръжка на по-стари модели iPhone с нови актуализации на системния софтуер години наред. Както е известно, предстоящият iOS 16, според страницата на Apple за предварителната версия, ще изисква iPhone 8 от 2017 г. или по-нов. Така че собствениците на по-стари модели трябва да се приготвят за доста неприятни изненади. 
Ако сте сред тя, може и да изберете да изчакате по-подходящ момент за смяна на устройството. Междувременно може да направите няколко неща, за да поддържате своя смартфон „във форма“. Лорън Бентън, генерален мениджър на Back Market за САЩ, отбелязва, че батерията е тази, която се износва първа. Ето защо той предлага подмяна на този компонент: „iPhone специално управлява своята консумация на енергия и производителност въз основа на здравето на батерията, така че ако телефонът работи бавно, понякога смяната на батерията ще го ускори“ - разяснява той.  
Еволюцията на безжичните мрежи осигурява още една глава в стареенето на смартфоните. iPhone 12, представен през 2020 г., и по-новите модели поддържат както 5G, така и по-бързите му „среднолентови“ версии. Устройствата, които не отговарят на условията за тази по-бърза връзка, може да се усещат относително бавни сега, но със сигурност ситуацията ще се влоши след две години. Това не ги прави подходящи за рециклиране, но изисква чувство за реализъм за това, кой може да използва по-стар телефон и за какви цели. 
„Обикновено не съветвам хората да купуват телефони, които са на повече от две или три поколения“, каза анализаторът Марк Вена, основател на SmartTech Research. Устройствата, които са по-стари от това, може да блокират софтуера след няколко години.

Снимки: Unsplash

Виж още: iPhone 13 е топ моделът във високия клас за началото на 2022 г. 

Тагове: