По традиция на върха сред моделите на Mercedes-Benz е голямото купе. С концепцията на S-класа купе Даймлер представи на международното изложение за автомобили (IAA) във Франкфурт ясна визия за следващата моделна генерация: с вълнуващата си външност и уверения си стил тя перфектно въплъщава дизайнерската философия на чувствената класика.

 

Целта е да се създадат изчистени форми и гладки повърхности, които да имат хай тех излъчване и едновременно да предизвикват искрени емоции. „Дизайнът трябва да излъчва благородство! Защото дизайнът е най-добрият посланик на марката. В центъра на нашата работа е чувствената класика като израз на модерен лукс, защото това е същността на нашата фирмена философия - съчетанието от интелигентност и емоция“, казва Горден Вагенер, вицепрезидент Дизайн в "Даймлер" АД.

 

С плавния си силует концепцията на S-класа купе въплъщава по модерен начин чувствената класика. Той се изразява в типичните за задното задвижване пропорции, акцентирани от характерната за Mercedes сигнатура Dropping-Line. Дългият преден капак с подчертани линии и изпъкнал купол, снишаващият се стъклен покрив с висок подпрозоречен кант, подчертаните колесни ниши както и 21-инчовите големи колела (265/35 R 21 отпред, 295/35 R 21 отзад) и визуално въздействащата широка задна част утвърждават претенцията на концепцията S-класа купе за шедьовър на автомобилната култура. При междуосово разстояние от 2945 мм купето е дълго 5050 мм, широко 1958 мм и 1409 мм високо. Съответстващ на емоционалния характер на автомобила, страничният изглед се подчертава от Dropping-Line сигнатурата. 

 

Интериорът се отличава със скулптурна елегантност и простота. Както при целия интериор, и тук доминират преливащите се линии: горната и долната вълна създават една изчистена структура. Чрез обгръщащия си дизайн арматурното табло сякаш прелива във вратите. Усещането за вълнообразно преминаване продължава и в облицовките на вратите. Върху плоскостта със свободна форма под смаления въздухозаборник се намират познатите за S-класата екрани във формат 8:3 и с диагонал от 30,7 см (12,3 инча). При концепцията S-класа купе, напълно остъклените цветни дисплеи могат да се накланят още по-полегато и изглеждат, сякаш се носят свободно в пространството.

 

Концепцията на S-класа купе се задвижва от осемцилиндров двутурбинен двигател. От 4663 куб. см работен обем този двигател извлича 335 kW (455 к.с.). Максималният въртящ момент е 700 Nm. Автомобилът разполага с Intelligent Drive технологията на Mercedes-Benz. Благодарение на двете си „очи" стереокамерата може да вижда триизмерно в диапазон до 50 метра пред автомобила и да забелязва обекти с „6D-визия“ в тяхното разположение в пространството и в движение. Тя обхваща около 500 метра от околното пространство пред автомобила. Данните от нея се свързват с тези от радарните и ултразвуковите датчици. Множество асистиращи системи наблюдават околния трафик. Това подпомага водача и осигурява безопасност за другите участници в движението.

 

Ходовата част също използва новата стереокамера - новата концепция на S-класа купе може предварително да разпознае неравностите на пътя с помощта на стереокамерата Road Surface Scan и Magic Body Control настройва предварително ходовата част към предстоящото препятствие. Инфотеймънт системата удовлетвпрява и най-високите очаквания: според желанието и настроението софтуерът MoodGrid на услугата за избор на музика Gracenote съставя предварителен подбор от каталог с над 18 милиона заглавия – съгласуван с индивидуалния вкус и съответното настроение на водача или пътника в новата концепция на S-класа купе. По-удобно ориентиране предлага и базиращата се на Garmin навигационна система с модерен дизайн с 3D перспектива NaviCore.