Обвинението е повдигнато пред съда във Вашингтон и обвързва определени търговци с вече бивши служители на интернет гиганта. Според обвинителите доста сериозни суми са били заплащани в замяна на получаване на предимства пред конкуренцията, осигуряването на права за търговия в незаконни и ограничени категории, както и изнасянето на вътрешна информация, касаеща потребителите.

Случаят се задълбочава, тъй като са открити доказателства за оказване на влияние върху служители на Amazon и как те са били манипулирани да премахват наложени забрани върху определени търговски акаунти, както и да помагат при организирани атаки срещу конкурентни такива. Според щатския правосъден орган шестимата обвиняеми са получавали конфиденциална информация за конкурентите, която са използвали в комбинация с анализиране и изменяне на алгоритъма на рейтинг системата на сайта. Създавани са фалшиви потребителски профили, които са поставяли неотговарящо ниски оценки на конкурентни търговци, което е повлияло върху техните потенциални приходи. Също така са били извършвани промени в алгоритъма за търсене в сайта, които са били в полза на обвиняемите.

Но престъпните действия не свършват дотук – продуктите, които са били предлагани, са отбелязани в документацията по делото като дефектни и дори „застрашаващи здравето“, като търговците са се свързвали неправомерно с недоволните крайни клиенти за решаване на оплакванията.

Заплащаните подкупи са били в размер на над 100 000 долара, а обвинените в даване на подкуп, достъп до защитена информация, цифрова измама и нарушаване на здравни разпоредби ги очаква наказание до 20 години лишаване от свобода.

Анализаторите са изчислили, че почти половината от продажбите на Amazon се извършват чрез трети страни, като интернет сайтът обозначава в описанието на продуктите, че се разграничава от тях и не носи отговорност пред крайния потребител. Добро измъкване от отговорност, нали?

Снимки: shutterstock

Виж още: Amazon отваря луксозен онлайн бутик за висша мода