Администрацията на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп може да разшири текущата забрана за внасяне на потребителски лаптопи в страната. Тя може да обхване всички международни полети до и от САЩ.

В интервю за Fox News Sunday секретарят по сигурността Джон Кели каза, че авиокомпаниите са изправени пред "сложна заплаха" от терористи, които искат да свалят американските самолети. Той отбеляза, че не е взето окончателно решение за разширяване на забраната.

Сегашната забрана за внасяне на електроника от март тази година се отнася за полети от осем мюсюлмански страни. Мярката забранява на пътниците да внасят всякакви устройства, които са "по-големи от смартфон". Американските служители казват, че целят да осуетят терористични заговори с по-малки бомби. Великобритания издаде подобна забрана, отнасяща се до полети от шест държави.

Миналата седмица Politico съобщи, че американските авиокомпании все още се подготвят за "непосредствено" разширяване на забраната за Европа и евентуално други региони.

Предложеното разширяване за Европа породи критики от Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА), които заявиха миналата седмица, че мярката ще струва на пътниците допълнително 1.1 милиарда долара годишно. Генералният директор на ИАТА Александър де Юнияк наскоро призова да се помисли за "алтернативни мерки", включително по-усъвършенствани устройства за откриване на бомби.

В интервюто си пред Fox News Sunday Кели призна, че САЩ ще разчита на "нови технологии" за откриване на експлозиви.