Срещата на Г7 в Сицилия приключи след два дни на тежки дискусии относно икономиката, външната политика, глобалното затопляне и други сериозни теми. Конкретно промените в климата бяха един от най-важните аспекти на преговорите и практически всички участници потвърдиха ангажимента си към Парижкото споразумение.

С голямото изключение на Съединените щати.

Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон е в "процес на преоценка" на позицията си спрямо промените в климата и Парижкото споразумение. Затова на този етап страната не може да се присъедини съм общото мнение по въпроса.

Така Тръмп остави висящ във въздуха един от ключовите въпроси, които трябваше да обсъди с партньорите на САЩ - политиката си по отношение на климатичните промени. Американски власти търсят начини да останат в споразумението, като искат език, който да не подразни водещите производителите на въглища в САЩ и промишления сектор изобщо.

В заключителната пресконференция министър-председателят на Италия Паоло Джентилонипо уважи правото на Тръмп да помисли още по темата, но бе категоричен, че по въпроса за климата другите най-развити страни няма да отстъпят.