Най-големите технологични компании в САЩ, включително Apple, Facebook, Google, Twitter и Microsoft, са пуснали становище в съда на Вашингтон, възразявайки на заповедта на Доналд Тръмп, отнасяща се за имиграцията. Общо 97 компании са поставили своите имена в документа в борбата срещу забраната на прием на мюсюлмани в САЩ. Всяка една компания посочва, че техните "операции са засегнати" от забраната за прием на имигранти.

"Забраната представлява значително отклонение от принципите на справедливост и предвидимост, които са регулирани в имиграционната система на САЩ от повече от петдесет години", пише в документа, подаден към съда. Kомпаниите са представили и своите икономически аргументи, с които показват, че "заповедта нанася значителна вреда на американския бизнес, иновации и растеж", нарушавайки начина на наемане на нови хора. „Това ще затрудни и оскъпи операциите на американските компании, които искат да наемат и задържат някои от най-добрите служители в света".

Amazon не е в списъка с компании, подписали се под документа, но тя е една от първите компании, които са подкрепили дело срещу заповедта.

Забележимо отсъствие от списъка е Tesla. Нейният изпълнителен директор Илон Мъск е сред съветниците на Доналд Тръмп по технологичните въпроси и това не е изненадваща липса.

Докато няколко федерални съдилища в Съединените щати издадоха временни спирания на имиграционната забрана на президента Тръмп, то в щата Вашингтон е най-силната правна атака на решението. Боб Фъргюсън, щатски адвокат, води силна кампания срещу заповедта, като я нарича "незаконна и противоконституционна" и заявява, че ще има пагубни последици за самия Вашингтон.

Днешният документ с подписа на най-мощните технологични компании показва, че зад Фъргюсън има огромна сила. До какво ще доведе това, все още никой не знае, но определено няма да е лесно на администрацията на Тръмп да се справи с недоволството на хората.

 

Прочетете и това: Светът реагира остро на имиграционната забрана на Доналд Тръмп