Емблематичният мултимедиен плейър Winamp преминава през основна промяна, която включва функции от ново поколение и разширяване на обхвата на повече платформи.

Сега Winamp работи под ръководството на компания, наречена Llama Group, известна преди това като Radionomy, и ще бъде възобновен на 15 март с възможности за стрийминг. Неговата цел не е да се превърне в съперник на Spotify, а да предостави на създателите и слушателите напълно нов подход.

Winamp ще позволи на създателите на съдържание да управляват свои собствени абонаментни модели. Това означава, че те ще могат да конфигурират различни нива, за да осигурят достъп до съдържанието си.

По този начин абонатите няма да плащат уникална цена за достъп до цялото съдържание в платформата, а ще се придържат към по-малка такса за всеки изпълнител. Нов раздел, наречен Fanzone, ще позволи на творците да управляват абонаментите и да конфигурират периодични източници на приходи.

Llama Group твърди, че ще запазва само 15% от приходите, генерирани от абонаменти, така че музикантите ще получават 85% от парите, които печелят от Winamp. Приходи могат да се генерират и от ексклузивно съдържание, авторски права, лицензи и др.

Fanzone ще бъде директно интегрирана в Winamp, за да осигури лесен достъп на абонатите до любимото им съдържание. Медийният плейър също ще получи пълна промяна, като новият интерфейс и функциите вече са на път към множество платформи.

Оригиналната версия на Winamp беше предназначена изключително за потребителите на Windows. Модерният наследник ще си проправи път и към мобилните устройства, така че ще бъде достъпен и в автомобила с телефони с Android и iOS. Предстои да бъде създадена и уеб-базирана версия. Компанията майка не разкрива дали е планирана интеграция с Android Auto и CarPlay.

Създателите на съдържание ще получат достъп до Winamp на 15 март. Платформата ще отвори врати за потребителите на 15 април, тъй като компанията майка иска да даде на творците достатъчно време, за да настроят своите персонализирани нива и цени. Winamp ще позволява не само музика, но и подкасти, аудиокниги и интеграция на радиостанции.

Данните на Llama Group са, меко казано, впечатляващи. Компанията твърди, че Winamp все още се използва от 83 милиона слушатели по целия свят. Тя се надява, че платформата ще привлече над 1 милион изпълнители, които ще пренесат съдържанието си в Winamp.

Въпреки че през последното десетилетие Winamp вече не получава никакви големи актуализации, тя продължава да работи почти безупречно на Windows от ново поколение. Въпреки това, тъй като пазарът еволюира към модел, базиран на абонамент, тази традиционна концепция едва ли може да оцелее, така че цялостното обновяване на Winamp може да вдъхне нов живот на приложението, което много от нас смятаха за задължително преди почти две десетилетия.

Снимка: Unsplash

Виж още: Любимият на едно поколение МР3 плейър се завърна