Чиповете от сериите M1 и M2 на Apple бяха приети изключително положително; дотолкова, че на повечето потребители не им липсват чиповете на Intel в лаптопите MacBook Air и MacBook Pro на Apple. С чиповете от серията М на Apple компанията постигна отлична ефективност и впечатляваща производителност. Много професионални потребители дори се обърнаха към MacBook Pro за своите работни нужди, тъй като той е достатъчно мощен, за да се справи с всичко, което му се предлага. Ако търсите още повече мощност в лаптоп, Apple може да има нов MacBook Pro с M3 Max, който да ви изненада.

Известният анализатор Марк Гърман разкри, че Apple е започнала да тества най-мощния си процесор за лаптопи - M3 Max. Бъдещият M3 Mac може да разполага с 16 CPU ядра (12 високопроизводителни и 4 ефективни) и 40 GPU ядра в поне една от конфигурациите си. Тази тестова конфигурация разполага и с 48 GB вградена оперативна памет.

За сравнение настоящият 16-инчов MacBook Pro от най-висок клас може да има 12-ядрен CPU, 38-ядрен GPU и 16-ядрен Neural Engine, с до 96 GB RAM и до 8 TB SSD памет. В момента тази конфигурация струва 6500 долара, което може да изглежда непосилно, но е много приемливо за професионална употреба.

Като идея MacBook Pro, оборудван с M3 Max, ще може да разшири границите на възможностите на преносимите компютри още повече от това. Освен че добавят повече ядра, чиповете M3 включват и скок към 3nm производствен процес на TSMC в сравнение с 5nm производствен процес на TSMC при серията M2. Очаква се този скок да доведе до по-добър живот на батерията и силно повишаване на производителността.

Единствената забележка към тази чудовищна машина с многобройни спецификации е, че не се очаква тя да бъде пусната на пазара скоро. Предвижда се MacBook Pro с M3 Max да се появи през 2024 г., вероятно през януари, когато Apple обикновено обновява по-високия клас на портфолиото си от чипове.

Ако не се нуждаете от цялата тази мощност, Apple вероятно ще има и по-достъпни чипове M3. Очаква се базовият чип M3 да има същата конфигурация като базовия чип M2, с осем CPU ядра и до 10 GPU ядра. Предполага се също, че M3 Pro ще започне с 12 CPU ядра и 18 GPU ядра в сравнение с M2 Pro, който в момента започва с 10 CPU ядра и 16 GPU ядра.

Снимка: Unsplash

Виж още: Първите Mac компютри с M3 на Apple вероятно ще бъдат на пазара през октомври

 

Тагове: