Маглев влак в Япония счупи световния рекорд за скорост в областта. Превозното средство, чието име е съкращение от “магнитна левитация”, е постигнало скорост от 590 км/ч, подобрявайки предишния рекорд от 581 км/ч, който не е бил счупен в продължение на 12 години. Компанията — производител на влака, JR Central, обаче смята, че това постижение няма да остане рекордно задълго, тъй като е възможно в следващия планиран тест скоростта на превозното средство да достигне 600 км/ч.

Рекордният опит е проведен на експериментални релси, а първите пасажери, усетили главозамайващата скорост, са били 29 техници на JR Central. Влакове, движещи се с подобна бързина, ще бъдат публично достъпни през 2027 г., но тяхната максимална скорост ще бъде ограничена до 505 км/ч. Първата линия ще бъде построена между Токио и Нагоя, разстоянието между които е 286 километра. Пътуването ще отнема само 40 минути — два пъти по-малко, отколкото с използваните в момента влакове.

Влакове, използващи същата технология, вероятно ще бъдат използвани и в САЩ, а част от разходите за създаването на необходимата инфраструктура ще бъдат покрити от японски компании.

Знаете ли, че влаковете в Холандия ще бъдат оборудвани с лазери?