Microsoft обяви своите финансови резултати за второто тримесечие на финансовата 2018 г., в които отчита нетна загуба от 6.3 млрд. долара. Причината за негативния резултат не се крие в оперативната дейност на компанията, а е вследствие на данъчната реформа на президента на САЩ Доналд Тръмп. Технологичният гигант обяви приходи от 28.9 млрд. долара, което е с 12% ръст на годишна база, а оперативната печалба е 8.7 млрд. долара или ръст от 10%. Microsoft е платила 13.8 млрд. долара данъци, вследствие на реформите на Доналд Тръмп, прокарани в края на изминалата година. Ако не се вземат предвид тези плащания, нетната печалба щеше да бъде 7.5 млрд. долара или 20% ръст на годишна база.

Допълнителен данък

Реформата на Тръмп включва еднократен данък от 15.5% върху държаните в чужбина парични наличности и парични еквиваленти, както и 8.8% на непаричните активи, които бъдат върнати обратно в САЩ. Идеята на администрацията на Тръмп е да привлече обратно държания от големите американски корпорации капитал зад граница. Реално данъчната ставка е по-ниска от обичайната, но тъй като компаниите ако преместват активи, го правят на голяма база и затова отчисленията при този процес са значителни. Очакванията са, че тази реформа ще повлияе по подобен начин на редица щатски корпорации в отчетите им за последното тримесечие. Citibank обяви извънредни плащания към Вашингтон в размер от 22 млрд. долара, докато прогнозите са, че Apple ще плати поне 38 млрд. долара по същата линия.   

Резултати по групи

Microsoft дели бизнеса си на три големи групи. Първата включва продуктите под шапката на Office и придобитата социална мрежа LinkedIn. Тази група отчита ръст на приходите от 25% или общо постъпления от 9 млрд. долара, докато оперативната печалба е нагоре с 9% до 3.3 млрд. долара. LinkedIn отговаря за 15 пункта от ръста на приходите, но тя е на загуба от 300 хил. долара.

Втората група обединява облачните услуги на Microsoft – корпоративни софтуери, платформата Azure, сървърни решения и др. Цялото звено отчита 15% ръст на приходите, които достигат 7.8 млрд. долара, а оперативната печалба скача с 24% до 2.8 млрд. долара. Като голяма заслуга добрия резултат има Azure с 98% ръст на приходите на годишна база.

Третата група е концентрирана около устройства и потребителски продукти, като конзолата Xbox, Surface хибридите, смартфон бизнеса и търсачката Bing. В това направление Microsoft отчита минимален ръст на постъпленията с 2% и с толкова се свива печалбата. Част от резултатите се дължат на излизането на компанията от надпреварата за смартфон пазара. Това е частично компенсирано от доброто представяне на Xbox. Гейминг бизнесът на компанията отчита ръст на приходите от 8% до 3.9 млрд. долара, водено от добрите продажби по време на коледните и новогодишни празници.