Microsoft се опитва да открие къде ще е най-добре да съхранява своите данни. След дългогодишни проучвания едно от най-добрите места за това изглежда се оказва под водата. Точно затова компанията за втори път потопи нещо, наподобяващо подводница. Това се случи близо до Оркнейските острови. Тази „подводница“ всъщност представлява център за данни.

Идеята е част от Project Natick – инициатива, която цели да се намери най-екологично щадящия метод за управление на огромните машини. Първата фаза на проекта започна още през 2014. От Microsoft построиха малък подводен център за данни, който помещава еквивалента на 300 настолни компютри, и го пуснаха в океана през февруари 2016, за да видят дали наистина ще проработи.

Този „плавателен съд“ се управляваше близо четири месеца. И сега, с началото на втората фаза от проекта компанията е поместила цели 864 сървъра в 12-метрова подводница. Съдът е проектиран така, че да може да работи в продължение на пет години, без да изисква каквато и да било външна намеса.

Защо се полага целият този труд?

От Microsoft споделят, че всичко това ще доведе до консумирането на много по-малко енергия и също така данните ще могат да се прехвърлят по-бързо. Компанията отбелязва, че близо половината от човешкото население на Земята живее в радиус от 200 километра от брега. Затова сървърите, разположени под водата, ще позволят на тези хора да получават по-бърз достъп до всякакъв вид онлайн услуги.

Освен това подводните центрове ще могат да се захранват чрез вятърни турбини, разположени близо до водните басейни, и по този начин компаниите никога няма да се притесняват за разходите на енергия или липсата на такава. Не трябва да пропускаме и факта, че водите на дъното са постоянно студени и това ще улесни охлаждането на центровете за данни.

Днешният проект на Microsoft ще бъде прецизно наблюдаван в следващите 12 месеца. Екипът, отговарящ за „подводницата“, ще се фокусира върху това, колко енергия е необходима за управлението на сървърите, какво е нивото на влажността в съда и каква е температурата. Компанията се надява, че в един момент ще успее да усъвършенства системата и да започне да използва главно този метод на съхранение.

Тагове: