Съобщава се, че Microsoft създава ново Super App според доклад на The Information. Както може да се очаква от името му, очакванията са да постигне големи неща. Какви точно? Докладът изглежда подсказва, че гигантът от Редмънд се е насочил към апетитния мобилен пазар, „за да разбие монопола на Apple и Google в мобилното търсене“.

Очевидно Microsoft има важни планове, тъй като от известно време искаше да интегрира възможностите на Discord и TikTok, за да подпомогне укрепването на собствените си мобилни усилия. За съжаление тези опити се провалиха, тъй като и ByteDance, и Discord отхвърлиха предложението. Microsoft изглежда беше вдъхновен от успеха на китайската платформа WeChat и иска това негово „супер приложение“ да предлага всичко под един чадър, което включваше развлечения, пазаруване, съобщения, търсене в мрежата, емисии с новини, форуми и други подобни.

Това може също да обясни отчасти защо Microsoft е толкова сериозен относно усилията си за придобиване на Activision-Blizzard. Може би геймингът е следващата голяма цел, към която компанията иска да се насочи, тъй като мобилните игри са доста голям пай. Според последните доклади игрите на мобилни устройства са масови и се очаква да надхвърлят оценка от близо 215 милиарда долара до 2028 г.

Докато WindowsCentral вече спекулира, че новият Super App може би е еволюцията на вече познатия Microsoft Start, The Information отхвърля подобни спекулации, потвърждавайки, че това ще бъде нещо ново. Сайтът пише:

„Потвърждаваме, че обмислихме Microsoft Start като вариант за това приложение, но това не е фокусът на историята и наистина идеята на Microsoft за „супер приложение“ е нещо друго и ново.“

Въпреки че докладът повдига доста въпроси, тъй като едва доловимо подсказва, че амбициите на супер приложението сега вероятно са погребани, ще бъде интересно да се види как ще се развият нещата и дали този митичен софтуер на Microsoft ще се превърне в реално нещо може би някъде в бъдещето.

Снимка: Unsplash

Виж още: Chrome OS току-що получи тази функция на Windows 95