Преди 28 години Microsoft обяви WordPad - наследник на друг текстов редактор, наречен Microsoft Write. WordPad се появи като част от Windows 95, най-новата и най-добра дотогава операционна система на Microsoft. Оттогава WordPad е наличен във всяка версия на Windows, като предоставя на потребителите основни възможности за редактиране на текст с поддръжка на RTF, DOC, ODT и други популярни формати. Почти три десетилетия по-късно Microsoft е готова да убие WordPad.

Microsoft актуализира официалната документация с известие за обезценяването на WordPad. Компанията казва, че WordPad вече не се разработва, няма да получава нови функции или актуализации, а бъдеща актуализация на Windows ще премахне програмата от операционната система.

"WordPad вече не се актуализира и ще бъде премахната в бъдеща версия на Windows. Препоръчваме ви Microsoft Word за богати текстови документи като .doc и .rtf и Windows Notepad за обикновени текстови документи като .txt", се казва в съобщението.

За щастие не липсват алтернативи на WordPad: можете да използвате Notepad за основно редактиране на текст (наскоро приложението получи интерфейс с табове и автоматично запазване на сесии) или да преминете към по-усъвършенствани редактори, като Microsoft Word. Последният е достъпен безплатно в интернет или като самостоятелно приложение в абонамента за Microsoft 365.

WordPad не е единственият компонент, който Microsoft премахва от Windows. Наскоро компанията изключи Cortana, своя пренебрегван гласов асистент, и обяви края на Microsoft Support Diagnostic Tool (MSDT). Освен това Microsoft скоро ще деактивира старите протоколи за сигурност, за да направи Windows 11 по-сигурен.

Можете да научите повече за изчерпаните функции на Windows в официалната документация. Обърнете внимание, че изчерпването и премахването на функции са различни понятия, което означава, че WordPad ще остане достъпен за известно време, преди Microsoft да го премахне от Windows. Също така ентусиастите на Windows най-вероятно ще намерят начин да възстановят WordPad за тези, които не са готови да се откажат от тридесетгодишното приложение за нещо по-модерно.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ето как да сложите пауза на Windows Task Manager