Microsoft ще купи 4% от Лондонската фондова борса като част от сделка за няколко милиарда лири за съвместна работа в областта на анализа на данни и облачните технологии.

Американската технологична компания ще придобие дела от консорциум от Blackstone и Thomson Reuters и ще заеме място в борда на London Stock Exchange Group (LSEG). Преди това консорциумът продаде компанията за финансови данни Refinitiv на LSEG в сделка за 22 млрд. лири.

Последната сделка ще обедини борсата с една от най-мощните технологични компании в света. LSEG, който управлява FTSE 100, индекс на фондовия пазар, на който също е листван и Microsoft, има тесни връзки с правителството на Обединеното кралство и вероятно ще играе ключова роля в надеждите на министрите да съживят лондонското Сити.

Покупката на акции идва в момент, когато Лондон се бори да запази короната си на финансов център на Европа. Столицата на Обединеното кралство представлява 1.8 млрд. долара (1.46 млрд. британски лири) от 20.9 млрд. долара, набрани в европейски листвания тази година, според данни на Bloomberg. Представлявайки само 9% от общия брой, това е най-ниският дял след финансовата криза от 2007-2008 г.

Миналия месец комбинираната пазарна капитализация на първичните листвания във Франция за кратко изпревари Обединеното кралство за първи път. Континенталният съперник на LSEG - Euronext - беше в бурен маратон от покупки през последните години, като придоби ирландската фондова борса през 2018 г. и после взе италианската фондова борса Borsa Italiana миналата година.

От финансов център на Европейския съюз Лондон беше понижен до „най-големия финансов център на Обединеното кралство“, каза миналата седмица главният изпълнителен директор на Euronext Стефан Бужна.

И все пак, въпреки че привлекателността на Лондон за листване на акции намаля, той остава доминираща сила във валутния клиринг. LSEG е мажоритарен акционер в LCH, най-голямата клирингова къща в света за някои форми на финансови договори, които имат за цел да хеджират рисковете за бизнеса и финансовите институции. Покупките на акции на Microsoft вероятно ще бъдат приветстван ход от инвеститорите в LSEG. Цената на акциите на LSEG се повиши с 4% в началото на търговията в понеделник, което я направи най-силно поскъпналата на FTSE 100.

Компаниите за финансови данни, включително LSEG, Bloomberg и S&P Global, се надпреварват да предоставят нови инструменти на инвеститорите и анализаторите, за да сортират огромните количества данни в търсене на инвестиционни възможности.

Microsoft и LSEG заявиха, че са се съгласили на 10-годишно „стратегическо партньорство за следващо поколение данни и анализи и облачни инфраструктурни решения“, ръководено от борда на LSEG от Скот Гътри, изпълнителен вицепрезидент на Microsoft за облачни технологии и изкуствен интелект. LSEG ще премести своята обработка на данни и облачни услуги към Microsoft, както и ще използва своя софтуер за работа в офис и ще интегрира технологията, която предлага на професионалистите във финансовата индустрия с Microsoft.

Сделката ще струва на LSEG между 250 млн. и 300 млн. британски лири нови парични разходи и компанията очаква да похарчи поне 2.8 млрд. долара (2.3 млрд. британски лири) за облачни услуги от Microsoft през десетилетието. Тези разходи могат да нараснат, ако търсенето на нови услуги се увеличи, каза LSEG.

Снимка: Unsplash

Виж още: Microsoft прави супер приложение, което да разбие мобилния монопол на Apple и Google