Месеци наред в интернет се носят слухове за предстоящ телефон Surface на Microsoft. Днес най-сетне има ново развитие по тази тема благодарение на видео сайта Bilibili (чрез Phone Arena), където Microsoft има свой профил. В него се появи информация за предстоящо устройство, наречено Surface Mobile. Цялата информация, която ще прочетете, все още попада в графа слухове, така че подходете с нужната предпазливост към нея.

Започваме с може би най-интересното - възможност за проектиране на режима Continuum директно върху повърхността на масата например. Това означава, че ще бъдете в състояние да използвате нормален десктоп интерфейс, където и да отидете, без да се изисква монитор - и това в продължение на час. Припомняме, че Continuum беше една от първите големи реализации на идеята работа на десктоп през телефон (видяна за последно с DeX на Samsung).

Surface Mobile ще включва и стойка, която ще бъде в състояние да застане с наклон до 185 градуса, за да проектира по-лесно върху повърхността.

Функцията за проекция ще може да се използва само за около един час. Макар и разочароващо, това има своето логично обяснение - от една страна, телефонът би загрявал прекалено много при по-продължително ползване, а от друга - подобна функционалност в никакъв случай не е щадяща към батерията.

В новия слух се прокрадва и информация за Surface Pen. Подобно развитие изглежда логично. Потребителите ясно показват, че големите телефони със стилус имат своята публика (Galaxy Note), а и Microsoft вече има добре разработен Surface Pen. Подобно решение ще направи телефона по-привлекателен за бизнес клиентите, особено за тези, които са в екосистемата на Windows.

Очакванията са, че Surface Mobile ще се захранва от процесор Snapdragon, който ще осигури перфектния баланс между производителност и консумация на енергия - думи, загатващи по-скоро за средния клас модели на Qualcomm, най-вероятно новия Snapdragon 660. Устройството ще работи с версия на Windows 10 Mobile. Тук нещата стават дори по-интересни: Surface Mobile ще работи с Win32 приложения (или .exe програми). Това е голяма промяна за платформата, която до този момент поддържа само Universal Windows приложения за мобилни устройства.

На последно място описанието завършва със споменаване на две неща, наречени Surface peking [sic] и Surface Slavonia. Това определено не са функции, а най-вероятно кодовите имена на предстоящи телефони.

Видеото на Surface Mobile беше моментално изтрито от сайта и все още не се е появило никъде другаде, за да ви го покажем, но ще следим случая с огромен интерес. Разбира се, остава и въпросът, дали можем да се доверим на цялата тази информация? Истината е, че всичко звучи в рамките на разумното, а не трябва да забравяме (може би единственото по-странно е възможността за проектиране на работната повърхност), че в интернет от години се появява информация за подобно устройство. Вероятността Microsoft да работи по подобна джаджа са реални, като остава въпросът, дали в даден момент тя ще премине от статус "проект" към нещо по-реално.

Тагове: