Сякаш Саудитска Арабия вече няма достатъчно супермащабни строителни проекти пред себе си, че базираният в Рияд вестник Arab News съобщава, че престолонаследникът Мохамед бин Салман е разкрил планове за изграждане на гигантски комплекс в центъра на столицата на страната, наречен New Murabba. С площ от над 12 квадратни километра той ще бъде около една трета от размера на Манхатън.

Но това дори не е най-фантастичният детайл от този предполагаем проект, за който се твърди, че скоро ще бъде „най-големият модерен център в света“. Вижте перлата в короната на New Murabba: Mukaab, огромен небостъргач под формата на кух куб, който достига почти един километър във всяка посока.

Най-лесно е да си представете Емпайър Стейт Билдинг и след това трансформирайте представата си в куб, който е толкова широк, колкото и висок. Масивната конструкция също съдържа допълнителна кула в центъра, която сама по себе си ще съперничи по височина на много небостъргачи.

Mukaab е предназначен да осигури близо 2 милиона квадратни метра подово пространство, което изпреварва почти всяка сграда в света. Всичко от туристически атракции и хотели до жилищни райони и търговски площи е планирано да бъде събрано вътре.

Досега – с изключение на страхотния размер и придружаващата го кула – интериорът може да се похвали с типичните черти на прехваления проект за небостъргач. Но неговите дизайнери също възнамеряват Mukaab да бъде „първата завладяваща дестинация в света“ – и не можете да познаете какво включва това.

Под „потапяне“ дизайнерите имат предвид цял дигитален и виртуален свят, подсилен от море от холографски изображения, твърдящи, че „ви позволяват да живеете на Марс“ и други интригуващи дестинации. Посетителите могат също така да се потопят в дълбокото море, както и в това, което прилича на плаващите планини Алелуя от „Аватар“, според промоционален видеоклип за проекта. С други думи изглежда, че възнамеряват да направят това нещо гигантски, почти VR планетариум.

Според Arab News, New Murabba е предназначен да бъде построен с мисъл за „устойчивостта“, но нито една от абсурдно гигантската архитектура на проекта не изглежда особено екологично издържана. Планът е строителството да приключи до 2030 г., което е абсурдно кратък срок за нещо от този мащаб. Толкова е нереално, че може да бъде увенчано само с друг паметник на величието на принца: буквално най-високия небостъргач в света, чието строителство вече е в ход.

Разбира се, има много нелепи архитектурни концепции, които никога няма реална възможност да бъдат построени, но ако бин Салман вече е направил първа копка на небостъргача от 189 километра, какво му пречи да опита това?

 

Снимка: Arab News

Виж още: След трансфера в Саудитска Арабия рейтингът на Роналдо във FIFA 23 се срина