Ако искате най-новия и най-добрия iPhone, ще заложите на iPhone 14 Pro Max. Това е моделът с най-много функции, включително най-новия чипсет, най-добрата камера, най-големия дисплей, най-голямата батерия и всички най-нови функции, включително Dynamic Island. Всичко това ще ви струва минимум 1099 долара за модела със 128 GB вътрешна памет.

Със сигурност обаче не струва на Apple цели 1099 долара, за да направи такъв телефон. Според доклад на Counterpoint Research Apple харчи около 464 долара, за да създаде един 14 Pro Max. Това е известно като цена на материалите (BoM), тъй като обобщава всички разходи за физическите аспекти на устройството. Както можете да видите, цената на BoM е по-малко от половината от това, което бихте платили на дребно – близо 42%, за да бъдем по-точни.

По-голямата част от тези разходи е собственият процесор на Apple. Counterpoint казва, че около 22% от цената на BoM на iPhone 14 Pro Max се дължи на A16 Bionic и свързаните с него компоненти.

Разбира се, винаги когато говорим за BoM цена на смартфон, трябва да отбележим, че това не представлява общата цена на телефона. Цената на BoM не включва неща като например доставка, така че разходите за получаване на iPhone от фабриката до търговски обект (или дома ви) не са включени. По същия начин цената на BoM не отчита разходите за научноизследователска и развойна дейност, които Apple е поела, за да проектира телефона, наред с много други разходи.

Все пак BoM на iPhone 14 Pro Max е интересно число главно защото е с 3.7% по-висока от предишния iPhone 13 Pro Max. Това означава, че струва на Apple поне 3.7% повече, за да създаде най-големия iPhone в най-новата си серия, но цената на дребно в САЩ остава същата. Това е добро обяснение защо цените на смартфоните пълзят нагоре в световен мащаб дори ако все още остават същите на някои пазари като в САЩ.

Независимо от това увеличението на цената на BoM за iPhone вероятно ще повлияе на цените в САЩ по-рано, отколкото по-късно. С други думи очаквайте гамата iPhone 15 да бъде навсякъде по-скъпа – и телефоните с Android да последват примера.

Снимка: Unsplash

Виж още: Това е най-странният iPhone, който сте виждали (ВИДЕО)

 

Тагове: