Колкото и да обичаме лаптопите си, ние винаги откриваме поне една функция, която може да бъде подобрена. Точно това е причината преди време да имаше такова голямо разнообразие от модели. Но недостигът на компоненти и несигурният пазар по време на пандемия промениха този подход. Ето защо в днешно време трудно откриваме някоя наистина отличителна черта при този тип устройства. Но все пак има изключения - стартиращата компания Modos от Бостън работи върху лаптоп с e-ink екран и разчита на популярността на електронните четци, за да постигне успех. Modos Paper ще се отличава с по-ниска цена, по-малко напрежение за очите и по-реална работна среда с по-спокойна и по-хуманна технология. Машината ще бъде с отворени хардуер и софтуер, посветени на преосмислянето на изчисленията.

Както може да се предположи, Modos няма да грабне геймърите и дизайнерите със своя черно-бял дисплей, който наподобява големичък Kindle. Въпреки че вече има цветен вариант на технологията, Modos все още се въздържат от прилагането й. Към момента компанията разполага с няколко работещи прототипа и се нуждае от около 50 000 поръчки, за да премине към масово производство. В същото време Modos обмислят и разработването на платка за самостоятелен e-ink дисплей, който да се използва с мобилни устройства.

Екраните, разчитащи на електронна хартия, възпроизвеждат усещането за писане върху хартия с помощта на специализиран стилус. Това е възможно благодарение електронен заряд на повърхността на екрана, създаващ тактилно съпротивление. Консумацията на енергия е изключително ниска, така че батерията може да издържи стотици часове използване с едно зареждане.

Снимки: Modos

Виж още: Нова концепция внася емоцията на Galaxy Z Flip в Samsung Flipbook