Преносимите компютри отдавна спряха да растат и прехвърлиха желанията за по-големи екрани в една друга категория. Но дали е възможно това да се промени? В границите на концепциите водещо е желанието, а при Anton Cvelbar то е в изобилие. Според него перфектният лаптоп отговаря на три важни изисквания: има монитор с размер на настолен компютър, идва с клавиатура в пълен размер и подвижен тъчпад за максимална гъвкавост. Ето защо в концепцията му виждаме сгъваем екран, който е много по-различен от вариантите на Lenovo, Asus и Intel, които вече сме виждали.

Идеята е екранът да може да се увеличава по желание както по височина, така и по ширина благодарение на две механични рамена, които по същата логика се сгъват и връщат компактния му размер, когато се наложи да вземем лаптопа някъде с нас.

Сгъваемият лаптоп има и подвижен тъчпад с лазер отдолу, за да може да влезе в ролята на обикновена компютърна мишка. Тази идея не е съвсем нова и нейната функционалност вече се е доказала в миналото: лаптопите като Asus Aspire Ethos също имат подвижен тъчпад, което позволява на потребителите да го използват като безжично дистанционно. Под клавиатурата се намира и специално отделение, което зарежда батерията на тъчпада, когато той се намира на мястото си.

Как мислите - дали скоро някой от големите производители няма да ни изненада с подобни функции, или лаптопите завинаги са отстъпили своето място на тяхно величество смартфоните?

Снимки:  Anton Cvelbar

Виж още: Хуманоидният робот на Tesla ще е готов до септември