Водолазите в Тайланд вече са успели да спасят пет от дванадесетте момчета, които са заседнали в наводнената пещера заедно със своя треньор. Надеждите са големи и всички вярват, че до няколко дни целият отбор ще бъде спасен.

През това време обаче Илон Мъск не се отказва от своята спасителна подводница, за която милиардерът спомена в събота. Идеята на Мъск беше да направи съд с размерите на дете, използвайки тръбата за пренасяне на течния кислород от ракетата Falcon.

Мъск веднага се активизира и заяви, че инженерите от SpaceX ще бъдат готови със съоръжението до края на съботния ден.

Спасителната операция обаче започна, преди подводницата да бъде направена. Тайландците най-вероятно няма да имат нужда от тази технология, но това не спира Мъск, който пише в Twitter, че дори подводницата да не влезе сега в употреба, е възможно да бъде полезна други подобни ситуации.

По-горе можете да видите крайния резултат. Снимките бяха публикувани в неделя сутрин с думите: „Следващите 3 часа ще проведем още тестове в Лос Анджелис и след това качваме подводницата на самолет за Тайланд“.

Милиардерът сподели и видео, в което се вижда как тестват съоръжението в басейн в Лос Анджелис:

Мястото, през което трябва да мине подводницата, е доста тясно. Най-малкият тунел е около 38 см. Мъск обаче споделя, че цилиндърът, който са направили от SpaceX, ще мине без проблем, тъй като неговата обиколка е 31 сантиметра.

В подводницата със сигурност няма да може да се побере някой възрастен, но пък има достатъчно място за тийнейджърите в Тайланд, особено за по-малките.

Момчетата и треньорът им бяха открити в пещерата миналата седмица, където са от края на юни. Въпреки че останалите 8 човека в момента са добре, ситуацията им е повече от опасна. Освен новините за нови проливни дъждове, кислородът в пещерата постоянно намалява, а на водолазите са им нужни около шест часа, за да достигнат момчетата. Миналият вторник спасителната мисия взе и първата си жертва в лицето на бившия военноморски водолаз Саман Гунан. През последната седмица се разискваха различни решения за ситуацията, като най-сигурното действие изглеждаше изчакването на края на наводненията, когато момчетата ще могат просто да излязат от пещерата. Все по-силните дъждове обаче накараха спасителните екипи да преминат към действие. Проблемът е, че дългият близо 2 км преход е изпълнен с наводнени и много тесни участъци, в които ориентацията е трудна, а част от момчетата не могат да плуват.

Все пак първият опит се оказа успешен и пет от момчетата вече са извън опасност. Спасителните екипи обаче трябва да действат бързо, защото дъждовете отново се засилват.