Изглежда, че фалшивият Дрейк няма да получи "Грами". Главният изпълнителен директор на Звукозаписната академия Харви Мейсън-младши заяви тази седмица, че макар организацията да разглежда за награждаване музика с ограничени гласове или инструменти, генерирани от изкуствен интелект, тя ще отличава само песни, написани и изпълнени "предимно от човек".

"На този етап ще позволим представянето на музика и съдържание с изкуствен интелект, но наградите "Грами" ще могат да се присъждат само на човешки творци, които са допринесли творчески в съответните категории", каза Мейсън в интервю за Grammy.com. "Ако има глас на ИИ, който пее песента, или инструмент на ИИ, ще го разгледаме. Но в категория, базирана на авторска песен, тя трябва да е написана предимно от човек. Същото важи и за категориите за изпълнение - само човешки изпълнител може да бъде разглеждан за награда "Грами". Ако изкуствен интелект е написал песента или е създал музиката, това е друг въпрос. Но на този етап "Грами" ще получат човешките творци."

Коментарите на главния изпълнителен директор означават, че фалшивата песен на Дрейк и The Weeknd Heart on My Sleeve, която се разпространи по-рано тази година, преди да бъде изтрита от стрийминг платформите заради отнемане на авторски права, няма да отговаря на условията. Друг измамник, използващ изкуствен интелект, продаде фалшиви песни на Франк Оушън през април за съобщената сума от 13 000 канадски долара (9722 щатски долара), докато Spotify е зает с изчистването от своята библиотека на десетки хиляди песни, създадени от изкуствен интелект.

От друга страна, това повдига въпроси за изпълнители като Холи Хърндон, която използва AI версия на гласа си за кавър на песента Jolene на Доли Партън. (Изпълнението, генерирано от ИИ, предполага, че не може да участва в борба за награди, но дали фактът, че това е собственият ѝ глас, би имал значение?) Или пък предстоящата "последна" песен на "Бийтълс", за която Пол Маккартни казва, че ще използва ИИ, за да изолира лош запис на гласа на Джон Ленън. А дали Тарин Садърн, която (също така прозрачно) е използвала ИИ, за да копродуцира дебютния си албум от 2018 г., би имала право да се бори за награда?

Независимо от отговорите Мейсън призна, че изкуственият интелект ще промени музикалната индустрия.

"ИИ абсолютно, недвусмислено ще има пръст в оформянето на бъдещето на нашата индустрия", каза Мейсън. "Затова трябва да започнем да планираме и да мислим какво означава това за нас. Как можем да се адаптираме към него? Как можем да създадем предпазни огради и стандарти? Има много неща, които трябва да бъдат разгледани около изкуствения интелект, тъй като той е свързан с нашата индустрия."

Главният изпълнителен директор добави, че наскоро Академията за звукозапис е провела среща на високо равнище "с лидери от индустрията, технологични предприемачи, стрийминг платформи и хора от общността на артистите", за да обсъдят бъдещето на ИИ. "Говорихме по темата и обсъдихме как Академията за звукозапис може да бъде полезна: как можем да изиграем роля и за бъдещето на ИИ в музиката."

Снимка: Unsplash

Виж още: Крайно време е домовете ни да поумнеят