Apple се подготвя за пускането на iPhone 15 по-късно тази година и това включва екосистемата от аксесоари, които ще придружават новите телефони. Един от най-важните от тях ще бъде официалното 20W USB-C зарядно устройство. Анализатор твърди, че Apple очаква рязко нарастване на търсенето, тъй като iPhone 15 няма да може да се зарежда бързо без него.

Минг-Чи Куо, един от най-четените анализатори на тема Apple, днес публикува кратка статия в Medium, в която обсъжда очаквания от Apple преход от Lightning към USB-C портове при смартфоните си в края на 2023 г. и ефекта върху продажбите на аксесоари. Той казва, че Apple е "оптимистично настроена за силното търсене на 20W USB-C зарядни устройства след преминаването към USB-C за серията iPhone 15" и очаква 30-40% ръст на годишна база.

Както обикновено, Куо се фокусира върху веригата за доставки, определяйки фирмата LY iTech като основен бенефициент от този ход, но това ще има много последствия за потребителите. Причината, поради която Куо очаква Apple да произвежда и продава много повече 20W зарядни устройства, е потенциалното неудобство за тези, които купуват телефоните: "Вярвам, че Apple ще оптимизира бързото зареждане на сертифицираните от MFi зарядни устройства за iPhone 15", пише той. "Оптимизацията", за която той говори, означава, че Apple ще блокира тази важна функция на новия iPhone, така че тя да работи правилно само когато е свързана към официално одобрен аксесоар за зареждане със сертификат MFi (или Made For iPhone).

Колкото и да е досадно, това не е съвсем неочаквано. Програмата MFi е незначителен, но надежден източник на пасивни приходи за Apple и гигантът обича да подтиква клиентите си към официални аксесоари. Зарядните устройства без MFi сертификат вероятно ще бъдат по-евтини от официалните версии, но Apple би искала да вярваме, че те са по-малко надеждни и ефикасни и дори опасни за използване; в този случай изглежда, че това ще бъде вярно.

Струва си да се отбележи, че 20W захранващ адаптер не е нов продукт: Apple вече го продава за 19 долара в САЩ и 19 паунда във Великобритания за зареждане както на Lightning, така и на USB-C устройства. (То не се предлага с кабел, така че просто трябва да осигурите подходящия за вашето устройство.) Тези, които вече притежават такова устройство, ще бъдат напълно подготвени, когато си купят iPhone 15, който вероятно няма да се предлага с адаптер за захранване в комплекта, но много други собственици на iPhone са се справяли с по-нискомощни или неофициални зарядни устройства и ще трябва да направят ъпгрейд, за да се възползват от функцията за бързо зареждане на новия телефон.

От доклада не става ясно дали Apple ще продава същото 20W зарядно устройство, или ще направи ново с технология от галиев нитрид. Apple продава 140W и 35W зарядни устройства за MacBook, които са значително по-компактни от предишните модели.

Снимка: Unsplash

Виж още: iPhone 15 Pro ще бъде оборудван с нов бутон

 

Тагове: