Макар ученето вкъщи да има някои приятни ползи (размяна на пътуването до училище или университета за още малко време в леглото като начало), е важно да не се подведете и да го разглеждате като ваканция, а да давате най-доброто от себе си, за да запазите фокуса и досегашните си стандарти.

От обособяването на пространство за учене без излишно разсейване до избора на най-добрата техника. Logitech ни дава полезни съвети и трикове, които ще ви помогнат да учите с пълния си потенциал и да получавате резултатите, които заслужавате.

Избиране на мястото за домашното ви учебно убежище

След като ще учите у дома за известно време, е важно да си имате обособено място за целта. Откриването на най-доброто пространство може да изисква малко импровизация, тъй като повечето от нас живеят със семейства или съквартиранти и разполагаме с ограничено място, но има няколко основни принципа за това, къде да разположите бюрото си, които да изпробвате и използвате.

●        Изберете си място с достъп до естествена светлина – такова, което се намира близо до прозорец или предлага изглед към градина. Естествената светлина значително подобрява настроението и енергийните нива, а и е много по-лесна за възприемане от очите. Освен това изглеждате много добре, когато сте във видеоразговор.

●        Уверете се, че интернет връзката ви е стабилна – това ще е най-критичният ви инструмент за учене у дома, затова се погрижете сигналът да е достатъчно силен, за да се включите във видеоразговори или семинари. Минималните изисквания за ефективни видеоразговори са 8 Mbps даунлоуд / 1.5 Mbps ъплоуд.

Осигурете си подходящата техника за вашите учебни нужди

След като открихте мястото си за учене, е време да се уверите, че имате подходящата техника и че знаете как да я използвате.

●        Подобрете видеотехниката си – всички семинари или включвания ще бъдат чрез видео, затова е важно да си гарантирате, че имате подходяща техника, която позволява да ви виждат ясно. Ако имате възможност, изберете външна камера – често камерите на лаптопите са с ниско качество на изображението и снимат от неподходящ ъгъл. Специализираната уеб камера ще има много по-пълни цветове и по-добра светлина.

●        Използвайте подходящ софтуер – уверете се, че знаете как да използвате видео софтуер като Zoom и Google Hangouts много преди да се проведе първият ви видеоразговор, както и проверете дали камерата ви работи с него.

●        Изберете подходящите мишка и клавиатура за вашите учебни цели – ако пишете много есета, обмислете да си вземете по-широка и ергономична клавиатура, като по-удобна алтернатива на лаптопа ви. Ако учите математика и прекарвате много време в разглеждане на формули, изберете мишка с допълнителни програмируеми бутони и скрол колелце, за да учите по-бързо.

●        Експериментирайте с приложенията за споделяне на файлове – това може да е чудесен начин да работите в екип с други ученици, ако получите задача. Уеб приложенията като Google Sheets или Word online са инструменти, които навярно ще използвате и на бъдещото ви работно място, така че това може да е добра възможност да се научите как да си служите с тях.

Поддържане на концентрацията и запазване на продуктивността

Да имате подходящото учебно пространство и необходимата техника може да ви даде прекрасно начало, но все още от вас се изискват малко усилия, за да се адаптирате към постоянното учене у дома. По-долу сме изброили някои прости, но ефективни начини да си гарантирате, че ще запазите продуктивността си без излишен стрес.

●        Придържайте се към графика и планирайте времето си разумно – ако вече сте посещавали часове за блокове от време всеки ден, започнете в обичайния час и използвайте това време, за да работите по дистанционните си задачи.

●        Правете почивки – кратка смяна на обстановката може да подейства като добър начин да изострите концентрацията си. Използвайте всяко достъпно пространство навън и се опитвайте да си почивате от екрана.

●        Останете свързани – ученето вкъщи може да бъде самотно занимание и да ви кара да се чувствате изолирани. Поддържайте връзка с приятелите си, за да видите как те решават даден въпрос, или обсъдете проекта си с учител във видеоразговор. Видеото е чудесен начин да се чувствате свързани и вдъхновени, а учителят ви вероятно ще се радва да ви чуе.

… И се отпуснете

Това може да е неизследвана територия и необичаен начин за учене, но не позволявайте да ви стресира. Ситуацията се променя всеки ден и всеки учи в движение – дори вашето училище или университет. Докато имате подходящото място, запазвате мотивацията си и управлявате разумно времето си, ще се справите блестящо с всяко академично предизвикателство и ще получите оценките, които заслужавате.

Вижте още: Logitech съветва как да подобрим домашния ни офис