CNBC съобщи, цитирайки Националното статистическо бюро на Китай, че населението на държавата е намаляло през 2022 г., като подобни резултати са били наблюдавани преди около 60 години. Анализаторите смятат, че това може да е първият признак за предстояща масивна демографска промяна, тъй като жителите на Китай вече са свикнали да имат по-малко деца. От няколко години циркулира теорията, че страната е изправена пред предстоящ и потенциално катастрофален спад на населението, като според някои изчисления населението й може да намалее наполовина само за три десетилетия. В продължение на години властите се опитваха да се справят с демографските проблеми, но явно мерките им са били прекалено строги. Наскоро беше разхлабена политиката относно раждането на повече от едно дете, но може би всичко това е дошло със закъснение.

Според Националното статистическо бюро населението на Китай е намаляло с 850 000 през миналата година до 1.41 милиарда без чужденците. През същия период е имало около един милион по-малко раждания, отколкото смъртни случаи.  
„Свиването на общото население отразява въздействието на пандемията и свързания с нея икономически спад върху търсенето на раждаемост“, каза главният икономист Юе Су в изявление, цитирано от CNBC. 
Но тъй като ефектите от пандемията COVID-19 намаляват, Юе отбеляза, че населението може да нарасне още веднъж в краткосрочен план. 
На световната сцена Китай вероятно ще премине през редица промени, тъй като се наблюдава и бързо застаряване на населението.  
„В дългосрочен план ще видим Китай, какъвто светът никога не е виждал“, каза Уанг Фенг, професор по социология в Калифорнийския университет, пред The New York Times. „Това вече няма да е младото, жизнено, нарастващо население.“ 
Това може да има тежки икономически последици за икономическа сила, която разчита на своя значителен резерв от работна ръка. 
Всъщност според данни, публикувани от правителството на Китай, брутният вътрешен продукт на Китай е нараснал само с три процента, нова ниска точка от почти четири десетилетия. 

Снимка: Unsplash

Виж още: Apple обещаха да разкрият истината за цензурата на приложения