Пинг-понг в Космоса? Звучи страхотно.

Но споделеният от китайските медии кадър на тайконавта Дън Цинминг, който играе с топчето на борда на станцията Tiangong, е откровено много озадачаващ. Топката винаги се връща към хилката на Дън, но той не изглежда да я удря от равна повърхност и тя се люлее мистериозно, докато се движи във въздуха, оставяйки ни с много повече въпроси, отколкото отговори.

Как всъщност работи тази извънземна игра? И каквото и да се случва, смята ли се наистина за игра на пинг-понг в Космоса?

 

 

Ето една потенциална теория: при по-внимателно разглеждане ни се струва, че топката е прикрепена към някакъв вид дълга статична връзка, нещо като флопи антена, която сама по себе си е монтирана към пода на станцията.

Топката изглежда сякаш витае във въздуха, когато Дън не я удря активно с хилката си, което подкрепя тази теория.

Накратко, това е далеч от земния тенис на маса - което е достатъчно логично, като се има предвид ограниченото пространство и липсата на гравитация.

Но това не обяснява защо Дън не е подхванал играта с другите двама членове на екипажа, които пътуваха до космическата станция заедно с него през ноември. Обяснението тук? Може би просто не са много запалени по играта.

Полетът отбеляза четвъртата мисия с екипаж, която се скачи с Tiangong: космическа станция, която беше построена за рекордно кратко време през последните няколко години. Денг и колегите му са на около един месец от своята шестмесечна мисия, което означава, че вероятно ще имат много повече време за пинг-понг - соло или по двойки.

Не за първи път виждаме тайконавти да играят пинг-понг в Космоса. През 2016 г. китайските държавни медии пуснаха кадри на двама тайконавти, които играят пинг-понг на борда на пенсионираната космическа лаборатория Tinagong-2 - предшественик на настоящата космическа станция Tiangong.

Тази игра обаче включваше топката за пинг-понг, плаваща напред-назад през пространството от един играч на друг - поне малко като земната версия на спорта. Различен екипаж от тайконавти също показа своите умения в пинг-понга, използвайки нещо, което изглежда е същата джаджа, използвана от Дън във видео, споделено от китайски медии през 2021 г.

„Имаме много дейности, с които да се заемем в Космоса: можем да тичаме, да слушаме музика и дори да играем пинг-понг“, каза член на екипажа пред репортери тогава.

Запазването на активност в Космоса е изключително важно, тъй като изследователите са открили, че престоят в микрогравитация за продължителни периоди е свързан с мускулна атрофия наред с други отрицателни ефекти върху здравето. През десетилетията тайконавтите са открили безброй начини не само да поддържат активни телата си, но и ума си – и изглежда, че странното приспособление за пинг-понг вече е едно от тях.

Снимка: Twitter

Виж още: Откриха първия организъм, който яде вируси 

 

Тагове: