Metax, нов играч на китайския пазар на графични процесори, представи първия си графичен процесор с фокус върху изкуствения интелект - XiSi N100. Графичният процесор Metax MXN100 е фокусиран върху приложения в облачни центрове за данни.

Въпреки че подробностите относно спецификациите на Xisi N100 са ограничени, знаем, че той се предлага с графичен процесор MXN100, който е създаден по поръчка и засега се предлага само в Китай. Той разполага с 1-канално кодиране и 96-канално декодиране с поддръжка на видео формати като HEVC. Графичният процесор поддържа и видео с резолюция 8K, което е малко по-ниско от индустриалните стандарти.

Xisi N100 идва със самостоятелно изграден софтуерен стек MXMACA и е съвместим с мрежови модели на различни рамки. Представители на компанията твърдят, че графичният процесор е подготвен за масово производство и скоро ще навлезе на местните пазари. Той разполага със 160 ТОП-а за инференции (INT8) и 80 TFLOP-а за FP16 изчислителна мощ, което е много по-малко в сравнение с NVIDIA A100, който разполага с до 1248 ТОП-а за същата инференция (с рядкост). Графичният процесор ще бъде съвместим и с видеоформатите HEVC, H.264, AVS2 и AV1.

Външният вид на графичния процесор е семпъл, тъй като той има доста малко значение за целевите потребители. Той има елегантен метален вид и лилава лента за подобряване на естетиката. Той е с един слот и се предлага в напълно пасивен дизайн.

Освен графичните процесори, предназначени за изкуствения интелект, Metax обеща да пусне графични процесори за гейминг индустрията до 2025 г. През 2025 г. компанията ще има нов графичен процесор, който ще бъде изцяло посветен на игрите. Графичният процесор ще разполага с всички основни техники за графично рендиране и ще поддържа съвременни API. Metax също така ще се стреми да осигури оптимизиран софтуер и поддръжка на драйвери при пускането на пазара, което е необичайно за китайската индустрия.

Видяхме как бумът на изкуствения интелект доведе компании като NVIDIA до безпрецедентен растеж. Тъй като голяма част от търсенето на графични процесори за изкуствен интелект идва от Китай, местни компании като Metax неминуемо ще се възползват от това. Въпреки че може да не предоставят производителността на NVIDIA, китайските компании могат да вземат предимство, като осигурят по-бързи цикли на доставка и гарантират по-гладко снабдяване на местните си клиенти, където графичните процесори на NVIDIA имат проблем с доставките поради огромното търсене.

Снимка: Metax

Виж още: Знаме Made in China може да се развее на Луната до 2030