Китай планира да приземи астронавти на Луната преди 2030 г. и да добави четвърти модул към космическата си станция, съобщиха представители на космическата агенция на страната.

Плановете на страната за кацане на Луната включват "кратък престой на лунната повърхност и съвместно изследване с хора и роботи", заяви Лин Сицян, заместник-директор на агенцията за човешки космически полети на страната, по време на пресконференция в Центъра за изстрелване на спътници Джукуан, според доклад на Associated Press.

Както NASA, така и Китайската космическа агенция наблюдават потенциални места за кацане в близост до южния полюс на Луната, където могат да бъдат открити воден лед и други ресурси, които биха могли да се окажат ценни за заселването и изследването на Луната.

Сицян обяви и плановете за добавяне на модул към космическата станция "Тянгун", която в момента разполага с три модула, изстреляни един по един от май 2021 г. и сглобени в Kосмоса. Плановете на Китай за неговата космическа станция, която беше завършена през ноември 2022 г., включват приемане на тричленен екипаж по всяко време в продължение на поне едно десетилетие. Петият такъв екипаж, включващ първия граждански астронавт на страната, беше изстрелян късно в понеделник (29 май) и достигна космическата станция рано във вторник (30 май).

Четвъртият модул на космическата станция ще бъде изстрелян "в подходящо време, за да се ускори подкрепата за научните експерименти и да се осигурят на екипажа по-добри условия за работа и живот", каза Сицян пред репортери в понеделник.

С добавянето на четвъртия модул Т-образната космическа станция може да заприлича на кръст, заявиха по-рано официални лица. В дългосрочен план Китай планира да добави още две секции към космическата си станция, с което общият брой на модулите ще достигне шест.

На пресконференцията в понеделник официалните лица заявиха готовността на Китай да работи и с международни партньори, въпреки че степента, в която може да се прояви такова сътрудничество със САЩ, остава неизвестна.

Въпреки че НАСА твърди, че "сътрудничеството с Китай зависи от Китай", поправката "Улф" - ограничителен закон, приет от Конгреса през 2011 г., забранява на NASA като федерална агенция да използва средства от федералния бюджет за пряко сътрудничество с китайското правителство.

"Последователната позиция на нашата страна е, че докато целта е да се използва Космосът за мирни цели, ние сме готови да си сътрудничим и да общуваме с всяка държава или космическа организация", заяви в понеделник Ли Инлян, технологичен директор на китайската агенция за човешки космически полети. "Лично аз съжалявам, че Конгресът на САЩ има съответни предложения за забрана на сътрудничеството в областта на космическите изследвания между САЩ и Китай."

Мисията Artemis 3 на NASA има за цел да изстреля астронавти за кацане с екипаж в близост до южния полюс на Луната в края на 2025 г., докато роботизираната мисия Chang'e на Китай, която има за цел да приземи безконтактно марсоход в същия регион, е планирана за 2026 г. Няколко от потенциалните места за кацане и на двете мисии са едни и същи.

Снимка: Unsplash

Виж още: NASA ще затвори четирима изследователи в симулирана марсианска база за една година

 

Тагове: