Твърде многобройните (все още) потребители, които настояват да продължат използването на Windows 7, вероятно вече знаят, че Microsoft официално ще прекратят поддръжката на тази версия през януари 2020 година. Това, с което повечето от тях не са наясно, обаче е, че тази терминална дата може да настъпи за тях още през лятото тази година, ако пропуснат да инсталират критичен пач, който ще се появи през март.

Насрочен за първата половина на следващия месец, той ще осигури прехода от по-стария (и по-несигурен според Microsoft) алгоритъм за подписване с цел осигуряване на автентичност SHA-1 към по-модерния и добре защитен SHA-2.

Към настоящия момент операционната система използва и двата алгоритъма, но от софтуерния гигант възнамеряват да променят това съвсем скоро. Това на практика означава, че ако по някаква причина пропуснете да инсталирате следващия ключов ъпдейт през март, просто няма да получите следващите официални пачове. Тъй като крайният срок за преход от SHA-1 към SHA-2 е 16 юли 2019, за потребителите, неинсталирали ъпдейта, това ще е и краят на официалната поддръжка за техния Windows 7.

Това може да има изключително сериозни последици, особено ако става дума за машини, боравещи с критични приложения и ценна информация, тъй като липсата на поддръжка ще ги направи значително по-уязвими за външни атаки и злонамерена намеса.

За Windows 10 потребителите очаквано подобен риск не съществува. Макар че и на тази платформа подобен преход ще се случи по същото време (през юли), там той ще премине напълно автоматично и за целта не се изисква или очаква никаква намеса от страна на потребителите.