Миналата седмица със сигурност ще бъде запомнена с инцидента с излитащия от Испания полет на EasyJet, който беше спешно придружен от два изтребителя. По-нелепото в случая е, че всъщност става въпрос за една доста лоша тийнейджърска шега в Snapchat. Но нека проследим хронологията.
Според информация на The Times of London преди полета от на EasyJet от Лондон до Менорка 18-годишният младеж Адитя Верма публикува в социалната мрежа следното съобщение: „Ще взривя този самолет, аз съм талибан“. Слуховете твърдят, че това злополучно изречение всъщност е станало публично по погрешка, а всъщност е било предназначено за пътуващите заедно групичка приятели. Тревогата е била маркирана от WiFi на летището, а след прихващането на съобщението към полета се насочват испанските изтребители F/A-18 Hornet. Той принуждава самолета на EasyJet да следва друг курс и да кацне аварийно. След това пътниците са били свалени един по един, а багажът им - проверен от експерти по обезвреждане на бомби и кучета за следене.  

 

 

Секундата невнимание обаче в момента струва на Верма забрана за напускане на Испания и ако бъде признат за виновен в нарушение на обществения ред - глоба от около 120 000 долара.  
За да задоволим човешкото си любопитство, трябва да споменем, че Верма всъщност е шахматна звезда, представлявал Англия, и е бил награждаван от бившия световен шампион по шах Гари Каспаров. Освен това има отлични оценки и си е гарантирал конкурентно място в университета в Кеймбридж. Но явно чувството за хумор не му е най-силната страна.  

Снимка: Unsplash

Виж още: Космическите пътувания ще съсипят околната среда, предупреждават експерти