Един от най-популярните вицове сред фотографите е, когато жената поставя мъжа си в хипотетичната ситуация дали ако тя се спомине, той ще даде на някой друг нейния фотоапарат Nikon. И получава следния отговор: “Спокойно, тя снима с Canon”.

Подобен драматичен обрат се случва именно с Nikon, защото след 70-годишна традиция производството на камери в завода на Nikon в Сендай, в префектура Мияги, Япония, ще бъде преместено в завода на Nikon Thailand NTC. Слухът за трансфера не е нов, а основната му причина цели спестяване на разходи. Заводът в Сендай е основан през 1971 година и произвежда камери от появата на Nikon EM, пуснат през 1979 г. Първоначално е наречен Little Nikon и постепенно измества производството си към модели от по-висок клас, включително днешният водещ Nikon D6 DSLR.

Все пак заводът не затваря окончателно, като ще произвежда „високопроизводителни и прецизни части, необходими за видео продукти“. Въпреки това скоро ще е голяма рядкост да видим заветния надпис Мade in Japan на фотоапарат с марката Nikon.  

Снимки: shutterstock

Виж още: Nikon отново предлага безплатни курсове по фотография