Бизнесът с акумулаторни батерии е от изключително важно значение за производството на електрически автомобили и Nissan е на път да продаде своя. Японската компания води разговори с Panasonic и няколко китайски инвеститора за продажбата на своя дял от 51% в Automotive Energy Supply Corporation, който произвежда литиево-йонни батерии за електрически коли.

Според източници, запознати с плановете на Nissan, компанията предпочита да продаде дивизията си, защото е изчислила, че ще бъде по-евтино да купува батерии за своите е-автомобили, включително и популярния Leaf, от други производители.  

Надпреварата за производството на батерии за електрически автомобили в последно време нарасна значително поради очакванията, че в близките няколко години ще бъде произведен все по-голям брой коли с минимални вредни емисии. Любопитно е още, че Panasonic е основния доставчик на батерии за колите на Tesla и ако японците купят дела на Nissan, така компанията на Илон Мъск ще си осигури още по-сериозни доставки.

Tesla планира до 2018 г. да произведе да произведе 500 000 автомобила, така че ще се нуждае от всяка една налична батерия, прогнозира Venture Beat.

Виж още: Ако не можете да си купите Ferrari, просто осъдете компанията