Потребителите на популярните смартфони на Apple са изправени пред ново предизвикателство след казуса със забавянето на старите модели при обновяване на софтуера. Сега софтуерен пропуск при чат приложението iMessage позволява чрез едно съобщение да се заключи и дори потенциално да се блокира напълно iPhone. Най-лошото е, че при получаване съобщението се активира веднага, без дори потребителят да го е отворил и прочел, пише Forbes.

Механиката на пропуска е сравнително елементарна. Когато се прикачи линк към интернет адрес, iMessage се свързва онлайн, за да изготви предварителен изглед на страницата. Ако данните за него се окажат специфични от зададените стойности, софтуерът заключва устройството. Бъгът е демонстриран със специален линк от Github, който впоследствие е премахнат.

При тестовете след изпащането на подобен линк смартфонът буквално „замръзва“ за няколко минути. След това самото чат приложение iMessage не може да зареди никакви съобщения и забива. Пропускът е тестван както на стари устройства като iPhone 5s така и на нови като iPhone X и обхваща смартфони, операционни версии на iOS от 10.0 до 11.2.5 beta 5. На най-новото обновление iOS 11.2.5 beta 6, което е активно от последните няколко часа.   

Това не е първият случай, при който Apple е изправенa пред подобен пропуск в софтуера на своето чат приложение. През 2015 г. комбинация от Unicode символи можеше да срине iMessage, но компанията поправи този проблем.