Google публикува научно изследване, в което подробно се описва нова експериментална технология, която може да превърне всички съществуващи слушалки с активна шумоизолация или ANC в сърдечни монитори с помощта на актуализация на софтуера. Уникалният метод позволява на Google да оборудва шумоизолиращите слушалки с възможност за наблюдение на променливостта на сърдечния ритъм, без да са необходими допълнителни сензори за наблюдение на здравето.

Документът е озаглавен APG: Audioplethysmography for Cardiac Monitoring in Hearables и описва как работи нововъведението. Google казва, че APG е акустична сензорна система, която изпраща нискоинтензивен ултразвуков сондиращ сигнал, използвайки високоговорителите на ANC наушниците и слушалките, и получава ехото чрез вградените микрофони. Компанията е изградила и математически модел, който след това анализира и преобразува ултразвуковите ехосигнали в показания за сърдечния ритъм.

"Забелязахме, че тъй като обемът на ушните канали леко се променя с деформациите на кръвоносните съдове, сърдечните удари ще модулират тези ултразвукови ехота", пише Google в резюмето на статията.

Технологията дори следи сърдечната дейност, когато музиката се възпроизвежда от слушалките и когато тялото е в движение, например при бягане. Според Google APG също така е устойчива на фактори като промяна в тена на кожата, неоптимално уплътнение на ухото и размер на ушния канал. Компанията също така твърди, че технологията има незначително въздействие върху живота на батерията на ANC слушалките.

Работи ли обаче в реалния живот?

Отговорът е "Да". Google проведе осеммесечно полево проучване със 153 участници, за да оцени APG при различни условия. Установено е, че технологията представя високо ниво на точност при отчитане на показанията на сърдечния ритъм (3.21% медианна грешка) и показанията на вариабилността на сърдечния ритъм (2.70% медианна грешка). Констатациите на изследователския екип бяха допълнително прегледани от вътрешния здравен екип на Google, продуктовия екип, екипа за потребителско изживяване и правния екип, така че звучат доста солидно.

Сега изследователският екип на Google ще се съсредоточи върху тестването на APG с по-строги двигателни дейности като туризъм, вдигане на тежести, бокс и HIIT (високоинтензивна интервална тренировка), за да подобри работата на технологията.

"Предвиждаме, че APG може да даде възможност за много други вълнуващи изследвания в областта на здравето, тъй като формата на вълната на APG съдържа много нюанси отвъд само HR и HRV", се отбелязва в заключителните мисли на изследователския документ.

Снимка: Unsplash

Виж още: Концептуалният Hyper Force на Nissan е като Батмобил във виртуална реалност