Мнението на широката медицинска общност, че за повечето възрастни ползите от сканирането на цялото тяло няма да надхвърлят рисковете от преследването на (вероятно доброкачествено) откритие с инвазивни процедури за проследяване. Защото, макар да има малък шанс сканирането да доведе до ранно диагностициране на сериозно здравословно състояние или рак, вероятността да се открие нещо малко нередно в тялото ви е почти гарантирана.

Според някои, ако те бяха добра идея, лекарите щяха да ги препоръчват на всички свои пациенти, които могат да си позволят да си ги направят. Цените за сканиране на цялото тяло, при което се търсят тумори и други аномалии във всички основни телесни системи, днес варират от 1350 до 2500 долара.

Ezra е частна компания, предлагаща сканиране на цялото тяло, която обяви миналия месец, че вече е налична най-новата й услуга, наречена "светкавица на цялото тяло", което използва изкуствен интелект, разрешен от Американската агенция по храните и лекарствата, за да изчисти изображенията от ядрено-магнитен резонанс. Д-р Даниел Содиксън, главен рентгенолог в Ezra и ръководител на иновациите в радиологията в Медицинското училище "Гросман" на Нюйоркския университет, заявява, че изкуственият интелект на Ezra се използва за почистване на изображенията, подобно на това как бихте "избърсали стъклото на огледалото в банята".

"Избършете мъглата", каза Содиксън за начина, по който технологията помага на рентгенолозите. "По принцип премахва всякаква затъмняваща мъгла, за да можем да виждаме ясно и отчетливо."

На свой ред Prenuvo е магнитно-резонансна томография на цялото тяло - съкращение от magnetic resonance imaging, - която използва магнитни полета и радиовълни, за да прегледа всяка телесна система и почти всички органи от главата до петите. Магнитно-резонансната томография традиционно се счита за "златен стандарт" за преглед на меките тъкани, главния и гръбначния мозък и за диагностициране на здравословни състояния като аневризми, инсулти, нарушения на гръбначния мозък, мозъчни травми и др. В сравнение с компютърната томография и рентгеновите лъчи, при които се използват много малки дози йонизиращо лъчение за заснемане на изображения вътре в тялото, при магнитно-резонансната томография не се използва никакво лъчение и следователно не съществува (много малък) риск от многократно излагане на радиация в медицинска среда.

Prenuvo рекламира способността на своя ЯМР за цялото тяло да открива над 500 различни медицински състояния, вариращи от доброкачествени до сериозни или хронични заболявания във всички основни телесни системи, включително храносмилателната, репродуктивната, опорно-двигателната и нервната система.

Със или без изкуствен интелект, сканирането на цялото тяло на иначе здрави възрастни хора е предизвикателство за насоките на традиционните медицински групи, които разчитат на изследвания и внимателни изчисления на съотношението риск/полза, преди да отправят препоръки към масите. Компании като Prenuvo и Ezra твърдят, че могат да уловят рак в ранен стадий и други здравословни състояния, които често се крият с години, преди да бъдат открити в лекарския кабинет. Но на популационно ниво по-рядко срещаната героична история за откриване на нещо зловещо, като например рак на панкреаса, не компенсира списъка с последващи изследвания и потенциални странични ефекти, до които може да доведе сканирането на цялото тяло. Поне така смятат медицинските организации в момента.

"Няма документирани доказателства, че скринингът на цялото тяло е рентабилен или ефективен за удължаване на живота", се казва в изявление на Американския колеж по радиология - медицинско общество, което изготвя препоръки за лекарите, използващи образни изследвания. Въпреки че ще продължи да следи новите научни изследвания, понастоящем колежът не подкрепя използването на скрининг на цялото тяло при пациенти без "клинични симптоми, рискови фактори или фамилна анамнеза, предполагаща основно заболяване или сериозно нараняване".

От друга страна, компаниите, които извършват сканиране на цялото тяло и планират да увеличат използването на изкуствен интелект с цел постигане на максимални резултати, имат потенциала да служат за революционна промяна в медицинските технологии, особено за четирима от всеки 10 души, които ще развият рак през живота си. Ако тези сканирания могат да достигнат до цялото население - а не само до малцина избрани, които могат да си го позволят - и бъдат снабдени със стандартизиран начин за интерпретиране на резултатите от лекарите, ядрено-магнитните резонанси на цялото тяло може да имат потенциала да променят първичната медицинска помощ и да превърнат късните диагнози в предотвратима трагедия.

Снимка: Unsplash

Виж още: Топенето на лед в Гренландия и Антарктида съставлява 25% от покачването на морското равнище