Sony представи Alpha 9 II (модел ILCE-9M2) - най-новия модел от вече доказалата се на пазара линия на Sony за пълноформатни фотоапарати α (Alpha) със сменяема оптика, създадени специално в подкрепа на работещите професионалисти в областта на спортната фотография и фотожурналистиката.

Новият Alpha 9 II изпреварва своя предшественик - оригиналния Alpha 9, - поддържайки впечатляваща скорост, непрекъснато заснемане без затъмняване с до 20 кадъра в секунда, автоматично проследяване на фокуса и автоекспозицията до 60 пъти в секунда, като същевременно повишава функционалността, за да отговори на очакванията на професионалистите. Новите актуализации включват значително подобрена свързаност и скоростен обмен на файлове, непрекъснато заснемане с до 10 кадъра в секунда, с механичен затвор, оптимизирано AF с обновени алгоритми, реконструиран дизайн за повишаване на издръжливостта и оперативността и други.

Alpha 9 II включва вграден терминал 1000BASE-T Ethernet, позволяващ високоскоростна комуникация и стабилен трансфер на данни в гигабитове. В допълнение моделът поддържа и прехвърляне на файлове през SSL или TLS криптиране (FTPS) за по-голяма сигурност на информацията и подобрено дистанционно заснемане от компютър (tether), намалено забавяне при заснемане и по-малко забавяне на прегледа на екран при използване на desktop приложението Remote Camera Tool. Скоростта на вградената безжична LAN функционалност е увеличена, като към 2.4 GHz лента на Alpha 9 е добавена стабилна и бърза лента от 5 GHz (IEEE 802.11ac). Поддържаните формати са IEEE 802.11a / b / g / n / ac.

Alpha 9 II разполага с Voice Memo функция, която позволява гласови бележки да бъдат прикачвани към изображенията, за да бъдат преслушвани при последващ преглед. Гласовите съобщения могат да бъдат изпратени и до редактор заедно с изображенията, давайки му важна информация, необходима за по-ефективното им редактиране. Като алтернативен вариант фотографът на терен може да използва добавката към приложението “Imaging Edge” “Transfer&Tagging”, за да прехвърля гласови маркери с изображенията на мобилното си устройство и гласовите бележки автоматично да бъдат преобразувани в текст към JPEG изображенията под формата на метаданни от тип IPTC. Всичко това може да бъде направено автоматично или ръчно, в зависимост от предпочитанията на фотографа.

Чрез комбиниране на безжичен пренос на звук / изображение и автоматично преобразуване на глас в текст, с възможност за автоматично прехвърляне на изображения с прикачени гласови бележки чрез FTP, е възможно да се снима и резултатите да бъдат прехвърляни на FTP сървър, без изобщо да се използва смартфон. Настройките на FTP в приложението могат да бъдат изпращани до камера чрез Bluetooth, което позволява по-бърз работен процес.

Новият Alpha 9 II споделя вече познатия от оригиналния Alpha 9 35-милиметров CMOS сензор за изображение на Exmor RS CMOS с 24.2 MP с интегрална памет, което му осигурява същата ненадмината скорост на изпълнение и изключително качество на изображението. Новият модел може да снима напълно безшумно и непрекъснато до 361 JPEG изображения при 20 кад./сек или 239 компресирани RAW изображения, без да затъмнява визьора, което позволява на фотографа да следи обекта и действията без прекъсване на визьора по време на снимачния процес. Alpha 9 II е подобрен, за да снима до 10 кадъра в секунда с около 2 пъти по-висока скорост от Alpha 9, за моментите, в които механичният затвор е предпочитан или необходим.

Камерата функционира, като непрекъснато преизчислява автофокуса и автоматичната експозиция до 60 пъти в секунда с оптимизирани AF алгоритми, които осигуряват по-голяма точност и ефективност, гарантирайки, че дори и най-хаотичното движение на обекта, често срещано в спорта, ще бъде уловено с висока точност. Също така полезен за спортни събития е предлаганият anti-flicker режим на снимане, който автоматично разпознава и коригира присъствието на флуоресцентно или изкуствено осветление, за да повиши максимално качеството на изображението.

Усъвършенстваната система за фокусиране в новата Alpha 9 II се състои от 693 фокусни AF равнини, които покриват приблизително 93% от площта на изображението, както и 425 контрастни AF точки. Тази бърза хибридна система за автоматично фокусиране постига изключително точна производителност, като гарантира, че всички бързо движещи се обекти ще бъдат уловени. Допълнителните възможности за фокусиране включват технологията Real-time Eye AF (автофокус по око в реално време) с избор на дясно/ляво око, Real-time Eye AF за животни - с нов алгоритъм, автофокус по око в реално време за филм, Real-time Tracking (проследяване в реално време), цветна рамка за фокусиране, Touch Pad контрол на фокусната точка при използване на визьора и други. Автофокусът може непрекъснато да проследява дори при продължително заснемане със скорост, по-висока от F16, осигурявайки допълнителна точност на снимки, които изискват по-ниска скорост на затвора.

Подобрените алгоритми за обработка на изображения BIONZ X извлича максимална полза от високоскоростния сензор. Процесорът работи с front-end LSI за повишаване на скоростта при AF/AE, обработката на изображения, разпознаването на лица и др. Подобреният устойчив на влага и прах дизайн удовлетворява нуждите на професионалистите дори в най-неблагоприятните условия на околната среда. Налично е по-силно уплътнение по всички сглобки на тялото, както и капачетата на отделенията за батерията и картите памет. Най-новият алгоритъм за обработка на изображения намалява шума в диапазона на средна-висока чувствителност, като същевременно подобрява субективната разделителна способност и качеството на изображението. Оптичната 5-осова стабилизация осигурява предимство от 5.5-стъпкова скорост на затвора.

Подобрен дизайн на грипа за още по-голямо удобство и сигурност на хвата, съвместим с вертикалния грип Sony VG-C4EM. Подобрен дизайн на бутоните. Подобрен дизайн на AF-ON бутона, джойстика; бутон за заключване на копчето за компенсация на експозицията и преработена форма на задния селектор със сменено положение. Преработен механизъм на затвора, който потиска дори и най-малкото движение, което може да причини размазване на изображението. Тестван за издръжливост при над 500 000 цикъла на затвора. USB Type-C, който подпомага ускорения трансфер на данни USB 3.2 Gen 1. Двойно отделение за UHS-I и UHS-II SD карти, позволяващо по-висок общ капацитет и по-бърза скорост на четене/запис.

Към гнездото за аксесоари е добавен цифров аудио интерфейс, който позволява на новия ECM-B1M микрофон тип пушка или XLR-K3M XLR адапторния комплект да бъдат свързани директно към него за по-чисти и ясни аудио записи. Alpha 9 II ще бъде пуснат в продажба в Европа през ноември 2019 г. на приблизителна цена от 10 500 лв.

Вижте още: Samsung се изтегля от Китай. Sony, също