Корейският гигант преустановява производството на смартфони в Китай, съобщава Reuters.

Основната причина според компанията е ожесточената конкуренция от страна на местните играчи на най-големия смартфон пазар в световен мащаб.

Затварянето на последната фабрика за производство на смартфони в Китай от страна на Samsung е поредна крачка към цялостното излизане от Китай на технологичния гигант. Покачването на производствените цени и икономическото забавяне са основните причини за вземането на подобно решение.

Sony също затваря фабриката си в Китай за производство на смартфони в Пекин. Японците ще произвеждат своите телефони единствено във фабриките си в Тайланд, допълва Reuters.

Apple продължава да произвежда телефони в Китай.

Трябва да допълним още, че пазарният дял на Samsung на китайския смартфон пазар е едва 1 процент в рамките на първото тримесечие срещу цели 15% през 2013 година.

Позициите, загубени от Samsung в този период, са спечелени от местни брандове като Huawei и Xiaomi, твърди Counterpoint.

Прочети още: 11-те най-скъпи футболисти във Висшата лига

“В Китай потребителите купуват основно устройства от ниския клас, произведени от местни брандове, и такива от висок клас, произведени от Apple и Huawei. За Samsung няма почти никаква надежда да си върне изгубените позиции“, споделя Парк Сунг-сун от Cape Investment & Securities.

Като най-голям производител на смартфони в световен мащаб Samsung обяви, че вземането на подобно решение е било трудно начинание, но ще продължи да продава телефони в Китай.

Корейският гигант обаче за момента не споделя какво ще се случи с персонала на затворената фабрика, построена през 1992 година. През 2017 година в нея са работили 6000 души, а в рамките на година са произвеждани 63 милиона смартфона.

През 2019 година Samsung е произвел 394 милиона смартфона, а в последните няколко години компанията отвори фабрики в държави като Индия и Виетнам.

Тагове: