Ако сте един от щастливците, които разполагате с робот за чистене, то най-вероятно сте усетили щастието от свободата на поредното задължение. Ако обаче все още се замисляте дали ви трябва поредната джаджа у дома, освен всички спецификации има няколко основни неща:
Първото е, че преди да почисти робота, подът трябва да е разчистен. Това не изглежда чак толкова трудно - в крайна сметка ще намятате всичко по столове и дивани, но всъщност задачата е доста трудоемка. Роботите се напъхват на всевъзможни места и изкарват всички ваши прашни тайни, съответно онези захвърлени чорапи под леглото или пастелите на децата биха го затруднили доста. Да не говорим за кабелите - преминава през тях, без да му мигне окото, и ако не ги е изтръгнало, то влачи скъпоценния ви телефон и таблет там, където не трябва.


Второто засяга собствениците на домашни любимци: колкото и да сме деликатни, няма как да го кажем по-добре - ако косматият ви приятел не се разбере с прахосмукачката, има голям шанс да й отговори подобаващо с жълта течност или кафяво съдържание - все неща, които не бихте искали да видите размазани по пода на целия си дом. Но роботът не разбира от такива низки битовизми и всъщност прави точно това. Съответно, вместо да ви спести работа - вие имате двойно повече. Ето защо според създателите на Roomba j7/j7+ всички тези проблеми са напълно решени. Новите модели iRobot би трябвало да засекат евентуалния проблем и/или да го заобиколят или да изпратят снимка към приложението и вие да отбележите какво трябва да се случи в тази зона.

На фона на подобна иновация фактът, че диспенсърът за самопочистване е по-малък в сравнение с предни модели и с по-опростен интерфейс, направо бледнее. Новите Roomba (j7 и j7+) разбират и от гласови команди, които да ги насочват към определени зони в дома. Освен това в приложението могат да се задават рутини като например да се активира безшумен режим Quiet Drive или ако телефонът ви напусне помещението, роботът да започне да почиства (все пак не сме сигурни колко това работи, ако двегодишното ви дете отмъкне телефона и започне да тича от стая в стая с него).
Очаква се двата модела да бъдат пуснати на 12.09.2021 на пазара в САЩ и Канада, като цените им са 649 щатски долара за j7 и 849 долара за j7+. iRobot са подготвили и още една изненада - ако някой j7+ сгафи и не разпознае някое предизвикателство, то компанията го подменя с нов напълно безплатно. Сигурно и затова стормтрупърите са били толкова много на брой.

Снимки: iRobot

Виж още: Роботът на Tesla: апокалиптичен предвестник или новият ви AI другар