По-рано този месец Европейският съюз успешно даде на най-големия съперник на USB-C стандартаLightning конектора на Appleсрок до 2024 г. за преминаване към стандарта, който всички останали използват. Сега един от най-големите пазари на потребителска електроника в света може да последва примера, тъй като индийското правителство планира не само собствен закон за поддръжка на USB-C от всички смартфони, но също така може да обмисля подобен стандарт за зареждане за устройства за носене.

Бюрото за индийски стандарти (BIS) е в центъра на новините от няколко месеца, обмисляйки преминаването към USB-C по същите причини като ЕС – интереси на потребителите и намаляване на електронните отпадъци. Секретарят на Министерството на защитата на потребителите Рохит Кумар Синг каза пред медиите, че BIS може да настоява всички предстоящи носими устройства да се доставят с поддръжка за стандартно решение за зареждане. Продуктите, които ще бъдат засегнати от тази промяна, включват смарт часовници, фитнес тракери, безжични слушалки и др.

Дори когато просто разглеждаме смарт часовниците, вече има много различни подходи за зареждане. Някои използват пого щифтове, а други разчитат на безжична индукция, но има няколко общи неща като използването на магнити за фиксиране на място. Понастоящем индийските пазарни регулатори не са разкрили точното решение, което имат предвид за носими устройства, но то вероятно няма да се отклони далеч от технологията за безжично зареждане, поддържана от популярни часовници като серията Galaxy Watch 5 или Apple Watch.

Най-малкото ще бъдем много изненадани да видим изцяло нов подход към зареждането на носими устройства, тъй като всяко голямо отклонение от съществуващите стандарти може да бъде много скъпо за прилагане, което вероятно ще доведе до отблъскване на производителя. По-малките промени биха могли да се окажат по-лесно хапче за преглъщане за общото благо и се надяваме, че това е случаят с мистериозния нов стандарт.

Въпреки че стандартът означава, че потребителите могат да използват едно зарядно за всичко, преходът за повечето потребители няма да бъде незабавен и може да отнеме няколко години, преди по-старите устройства да бъдат премахнати. Все още не сме чули нищо за сроковете, но това, че повече правителства следват стъпките на ЕС, за да наложат стандарти за зареждане, изглежда като стъпка в правилната посока.

Снимка: Unsplash

Виж още: Това менте на Apple Watch Ultra ще ви струва жълти стотинки