Корейската компания LG обяви, че ще покаже “първата от набор технологии с изкуствен интелект” като част от новa версия на смартфона LG V30. Това ще стане по-късно този месец на Световния мобилен конгрес (Mobile World Congress) в Барселона. През изминалите дни се появи информация, че ще видим нов V30s, който ще има функции, подпомагани от изкуствен интелект в своята камера.

От LG наричат тази технология Vision AI, като тя включва автоматично анализиране на изображението в режим на снимане, за да бъдат предоставяни препоръки за самата снимка. Такова приложение на ИИ видяхме и при Huawei Mate 10 Pro. Също така имаме разпознаване на обекти и намиране на предложения за пазаруване по тях. 

Новите функции ще могат да бъдат извиквани и чрез гласовия асистент на вашия смартфон, като интересното е, че LG няма да заложи на изцяло своя разработка, както направи Samsung с Bixby. Вместо това основен гласов асистент остава Google Assistant, който обаче ще бъде обогатен от Voice AI на LG. Това ще добави някои специални гласови команди, които потребителят да използва. Към момента смартфоните на LG поддържат 23 такива команди, като в новия V30 те ще нараснат до 32. Основната част от новите попълнения ще са свързани именно с новите ИИ възможности на камерата - заснемане на снимка в панорамен режим, режим за храна, ниска светлина и т.н. 

LG вече започна налагането на ThinQ на CES през миналия месец, което е линия за решения с изкуствен интелект, но това е по-скоро начин за компанията да внедри своите продукти в този сегмент. Гамата телевизори на корейския производител поддържа Google Assistant и асистента на Amazon - Alexa, а в момента компанията разработва хладилник с тъчскрийн, който да работи с webOS и Alexa. Също така ще видим гама говорители от LG, които ще работят с всички основни гласови асистенти.

От LG казват още, че някои от функциите с изкуствен интелект от новия V30 ще бъдат внедрени в съществуващи вече смартфони на компанията, но за момента не е ясно кои. Най-вероятно цялата информация ще получим на Световния мобилен конгрес.