Според последния доклад на компанията за тестване на скоростта Ookla Обединените арабски емирства (ОАЕ) са спечелили приза за най-бързата 5G мрежа в света. През второто тримесечие на 2023 г. близкоизточната страна регистрира средна скорост на изтегляне на 5G от 557.63 Mbps.

При по-нататъшното стесняване на кръга базираният в ОАЕ телекомуникационен оператор etisalat by e& се очертава като най-бързата 5G мрежа в света с медианна скорост от 680.73 Mbps. Междувременно du, друг водещ оператор в страната, също се нарежда сред най-добрите 5G оператори със скорост на изтегляне от 453.93 Mbps.

Впечатляващите цифри на ОАЕ са резултат от нарастващата конкуренция между двата оператора според анализаторската фирма. Когато говорим за мобилни игри и видеострийминг, Ookla регистрира медианна латентност при игрите на etisalat by e& и du съответно 43 ms и 57 ms.

Това е довело до подобряване на времето за стартиране на видеоклипове и по-малко буфериране на видеоклипове в сравнение с 4G LTE или дори WiFi. Ookla отбелязва, че подобреното 5G изживяване в ОАЕ е повишило нетния промотърски резултат (NPS) на операторите и потребителите са по-склонни да препоръчат 5G пред 4G. За справка NPS е изследователски показател, използван за измерване на вероятността даден клиент да препоръча продукт или услуга на своите приятели.

Разликата в скоростта на двата оператора се увеличи, тъй като през второто тримесечие на 2023 г. Du отбеляза спад в производителността. Също така etisalat by e& повтаря същото лидерство в 4G пространството с медианна скорост на изтегляне 83.35 Mbps, следвана от 64.96 Mbps на du.

5G е търговски достъпен в ОАЕ още през 2019 г., след като регулаторният орган TDRA (Telecommunications and Digital Government Regulatory Authority) разпредели спектъра. И двата оператора се справиха с трудните условия, предизвикани от пандемията Covid-19, което доведе до рязко намаляване на приходите и ограничаване на разходите за предплатени услуги.

Сега операторите се фокусират върху привличането на повече абонати на предплатени услуги под покрива си, като предлагат пакетни предимства като услуги за видеострийминг, спорт на живо и мобилни игри.

Сред държавите с най-бързи 5G мрежи ОАЕ са следвани от Южна Корея (501.56 Mbps), Катар (465.62 Mbps), Бразилия (447.30 Mbps) и Сингапур (388.55 Mbps). Конкретно Сингапур често се намира на челно място, когато се говори за най-бързите фиксирани широколентови мрежи. Въпреки това САЩ и Индия, която е вторият по големина пазар на смартфони, не успяха да влязат в топ 10 на 5G пазарите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Топ телефоните за 2024 ще разполагат с изкуствен интелект в устройството благодарение на Meta и Qualcomm