Qualcomm вече демонстрира технология за изкуствен интелект като Stable Diffusion, която работи локално на смартфон Snapdragon 8 Gen 2, без да е необходима интернет връзка. Сега компанията обяви, че телефоните от висок клас през следващата година наистина ще получат поддръжка на AI в устройството.

Производителят на чипове обяви, че ще предостави възможности за вграден ИИ във флагманските телефони и компютри през 2024 г. благодарение на големия езиков модел (LLM) Meta Llama 2. Qualcomm отбелязва, че тази поддръжка ще даде възможност за разнообразни случаи на използване без необходимост от интернет връзка. Тези загатнати случаи на употреба включват интелигентни виртуални асистенти, приложения за продуктивност, инструменти за създаване на съдържание, развлечения и др.

"Планира се Qualcomm Technologies да предостави на разположение Llama 2 базирано изпълнение на изкуствен интелект в устройства, задвижвани от Snapdragon, от 2024 г. нататък", добавя компанията в своето съобщение за пресата.

Не се знае дали самата Meta ще пусне някакви приложения, базирани на Llama 2, с локален извод на телефони Snapdragon през следващата година. Но разработчиците на приложения за Android от трети страни със сигурност ще разполагат с инструменти за пускане на свои собствени усилия.

Това не беше единственото съобщение, свързано с Llama 2, тъй като Meta разкри, че е предоставила LLM и като отворен източник. Meta твърди, че е решила да премине към отворен код с Llama 2, за да предостави на бизнеса, стартиращите предприятия, предприемачите и изследователите достъп до повече инструменти. Тези инструменти щели да отворят "възможности за тях да експериментират, да въвеждат иновации по вълнуващи начини и в крайна сметка да извлекат икономическа и социална полза".

Според съобщение за пресата изглежда, че Meta вярва, че отварянето на достъпа до нейния изкуствен интелект го прави по-безопасен. Компанията отбелязва, че разработчиците и изследователите ще могат да провеждат стрес-тестове на LLM, което ще помогне за по-бързото идентифициране и решаване на проблеми.

Компанията обяснява още, че Llama 2 е била тествана и прецизирана за безопасност, като вътрешни и външни екипи са "генерирали противникови подкани". Meta добавя, че "ще продължи да инвестира в безопасността чрез фина настройка и сравнителен анализ" на модела.

Накрая Microsoft и Meta обявиха и разширено партньорство, в резултат на което Microsoft ще стане предпочитан партньор за Llama 2. Компанията от Редмънд добави, че новият LLM ще се поддържа в Azure и Windows. Llama 2 е наличен от днес в каталога на моделите за изкуствен интелект на Azure и е оптимизиран за локална работа в Windows. Той обаче ще бъде достъпен и чрез Amazon Web Services (AWS), Hugging Face и други доставчици.

Снимка: Unsplash

Виж още: Threads губи потребители въпреки новите си функции