С повишаването на температурите може и да се надявате, че сезонът на настинките остава зад гърба ви поне за няколко месеца. Разбира се, щеше да е много по-лесно, ако и хората имахме опцията да спим зимен сън, пропускайки не толкова приятна част от годината. Оказва се обаче, че сънливостта през студения сезон не е белег на мързел: нови изследвания сочат, че през това време може би наистина се нуждаем от повече сън.  


Д-р Дитер Кунц, автор на изследването, базирано в Клиниката за сън и хрономедицина в болницата St Hedwig, Германия, споделя: „Сезонността е повсеместна във всяко живо същество на тази планета. Въпреки че все още работим непроменени през зимата, човешката физиология се регулира надолу с усещане за „изпразване“ през февруари или март“.
„Като цяло обществата трябва да коригират навиците на съня, включително продължителността и времето спрямо сезона, или да адаптират училищните и работни графици към сезонните нужди от сън.“ 
Анализът е установил, че хората преминават през по-дълги фази на REM през зимата. REM сънят е пряко свързан с циркадния часовник, който се влияе от променящата се светлина. По време на REM сън мозъчната активност се увеличава и хората могат да сънуват. Нормалният сън започва с три етапа на не-REM сън в началото, последван от кратък период на REM сън. 
Изследователите са на мнение, че тези резултати могат да предоставят първото доказателство за необходимостта от адаптиране на навиците за сън към сезона – може би чрез лягане по-рано в по-тъмните и по-студени месеци. Резултатите все още се нуждаят от валидиране, понеже пациентите, върху които са били проведени изследванията (полисомнографии), са били диагностицирани с проблеми, свързани със съня. Те са помолени да спят естествено в специална лаборатория без будилник, като може да се следи качеството и вида на съня, както и продължителността на съня. Това изключва някои фактори, свързани с естествената среда, но въпреки това резултатите могат да послужат като добра основа за осъвременяване на теорията за човешкия сън.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Как да блокирате синята светлина на вашия iPhone?