Знаете, че една от тайните за спокоен сън е да не отделяте прекалено много време на устройствата си, преди да си легнете. Разбира се, всички пренебрегваме този съвет и съответно си носим последствията от това. Ето защо производителите на телефони се опитват да ни помогнат да се чувстваме по-малко виновни (защото никой не иска продуктът му да се свързва с негативни емоции) и предлагат алтернативни решения. Так например при iOS автоматично се включва режим за почивка, като всеки потребител може да зададе индивидуални настройки кога това да се случва. Друг виновник е всеизвестната синя светлина, която е позната като голям враг на спокойния сън. Но скорошни изследвания от проучвания като Mouland et. и съветите на д-р Хуберман – професор по невробиология и офталмология в Медицинския факултет на Станфордския университет, твърдят че други видове светлина също могат да затруднят заспиването. Ето няколко съвета как да се преборите с това:


Направете телефона си черно-бял 


Телефонът ви няма да изглежда толкова интересен, ако е лишен от цвят. Пробвайте през Settings > Accessibility > Display & Text Size > Color Filters > Grayscale 

Или пък намалете яркостта му: Control Center > Слайдерът за яркост 

Ако все пак сте си нарочили синята светлина за основен виновник, то опитайте да я неутрализирате:  
Settings app > Accessibility > Display & Text Size > Color Filters > Color Tint и преместете плъзгача за интензитет най-надясно и нюанса най-наляво за червено, което ще елиминира синята светлина. 

Разбира се, ако всичко това ви се струва сложно, винаги можете да изберете Night Shift/Dark Mode 
Settings > Display & Brightness > Night Shift 
Или 
Settings > Display & Brightness > Light/Dark > Automatic to enable auto-switching between light and dark modes 

Снимки: Unsplash

Виж още: Наръчник за избиране на смартфон (за напреднали)

Тагове: